El yapımı makas ustası mesleği yaşasın

El yapımı makas ustası mesleği yaşasın istiyor -Günlük hayatın yanı sıra tekstil işletmelerinin önemli el aleti makası, atölyesinde el emeğiyle üreten Yatağanın son makas ustası, mesleğini yaşatmak için uğraş veriyor (Fotoğra


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Çiftçi - Günlük hayatta hemen her evde, ofiste bulunan, terziler ve tekstil işletmeleri için iyi kalitede üretilmişi vazgeçilmez olan makası, el emeğiyle üreten Emin Çeliktaş, mesleğini yaşatmak için çırak arıyor.
     Serinhisar ilçesinin Yatağan beldesinde, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan el emeği ile makas yapımı, günümüzde tek bir usta tarafından sürdürülüyor.
     Hammadde olarak demir, çelik ve parmaklık bölümü için plastik kullanılan makasın yapımına kalıp halinde gelen çeliklerin kesilmesiyle başlanıyor. Çelik istenilen boyutta kesildikten sonra usta tarafından ocakta ısıtılıp, örste dövülerek inceltiliyor. Dövme işlemi sırasında kavisli bir şekil verilen çelik, bu ilk şekillendirmeden sonra su verilerek parlatılıyor ve makasın parmaklarla tutulacağı demirden bölüm kaynak yardımıyla ustanın elinden çıkma makas uçlarıyla birleştiriliyor.
     Ustasının elinden çıkan Yatağan işi el yapımı makas, yurt içi ve yurt dışından büyük talep görse de bu değer, beldede yeni ustalar çıkmadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
     Yatağandaki son makas ustası 58 yaşındaki Emin Çeliktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, makas yapımının ustalık ve sabır isteyen bir iş olduğunu söyledi.
     Çelik tabakanın, makasa dönüşme serüvenini anlatan Çeliktaş, makas yapımına 13 yaşında başladığını ve bu işi yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
     Çeliktaş, bıçağı ile ünlü Yatağanda halen bıçakçılığın devam ettiğini, ama kendisinden başka makas yapan usta kalmadığını, en büyük üzüntüsünün de mesleğini kendisinden sonra sürdürecek kişi olmamasından kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:
     45 yıldır çekiçle, örsle, çelikle yaşıyorum. Mesleğimin devam etmesini istiyorum. Çocuklarıma öğretmek istiyorum, ama onlar okuyup başka meslek sahibi olmak istiyor. Çırak bulan olursa getirsinler bu işi öğreteyim diyorum, ama hiç heves eden yok. Çeliğe, demire, çekice el sürmek istemiyorlar. Yatağanda makas yapan tek usta olarak ben kaldım, ben de çırak bulamazsam bu işi yapan kimse kalmayacak. Dolayısıyla el yapımı makaslar unutulup gidecek.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber El yapımı makas ustası mesleği yaşasın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER