Elektrikli süpürgenin tahtından ettiği ot süpürge

Elektrikli süpürgenin tahtından ettiği ot süpürge -Bir zamanlar her evde kapı arkasındaki yerini koruyan ancak elektrikli süpürge ile tahtından olan ot süpürgeler Samsunun Çarşamba ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor -İlçede eşiyle süpü


SAMSUN (A.A) - Bir zamanlar her evde kapı arkasındaki yerini koruyan ancak elektrikli süpürge ile tahtından olan ot süpürgeler Samsunun Çarşamba ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.
     İlçede pek çok kişi süpürge örme işi ile uğraşırken, üretilen süpürgeler ilçe içinde satışa sunuluyor yada ilçe dışına gönderiliyor.
     Süpürge örenlerden 63 yaşındaki Sultan Bayrak, AA muhabirine 40 yıldır geçimini süpürge örerek sağlandığını anlattı.
     Elektrik süpürgelerinin yaygınlaşması ile ot süpürgelerin kullanımının azaldığını ancak bitmediğini söyleyen Bayrak, hala köylerde ve şehirlerde evlerde balkon yıkamada ve ev süpürmede ot süpürgenin tercih edildiğini belirtti.
     Emekli olan eşi Mustafa Bayrakın da son 10 yıldır kendisine yardımcı olduğunu ifade eden Bayrak, Üç çocuğumu süpürge örerek büyüttüm. 50 yıllık evliyim, 40 yıldır süpürge örüyorum. Eskiden işlerimiz çok daha iyiydi. Elektrikli süpürgeler çıkınca ot süpürgeye rağbet azaldı ama hala kullananlar var. Süpürgecilik bitmez, bu yüzden bizim ilçemizde de süpürge üretimi bitmez diye konuştu.
     Fırıncılıktan emekli olduğunu anlatan Sultan Bayrakın 65 yaşındaki eşi Mustafa Bayrak ise, 10 yıldır süpürgecilik yaptığını belirterek, şunları söyledi:
     Bu işi eşime yardımcı olmak, ev ekonomisine katkı olsun diye yapıyorum. Süpürgenin ham maddesi bize Edirne, Niksar ve Vezirköprüden geliyor. Çarşamba süpürge imalatında ikinci sırada diyebilirim. Birinci sırada Adapazarı var diye biliyoruz. Süpürgecilik Çarşambada çok yapılan bir iş ve çok insan bu işten ekmek yiyor. Bu nedenle ben de eşim gibi bu mesleğin Çarşambada bitmeyeceğini düşünüyorum.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman / Dilek Sezen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Elektrikli süpürgenin tahtından ettiği ot süpürge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER