Elma bahçesi üniversitelilerin gelir kapısı oldu

Elma bahçesi üniversitelilerin gelir kapısı oldu -Türkiyenin elma üretiminde önde gelen merkezlerinden Denizlinin Çivril ilçesindeki meslek yüksekokulunda öğrenim gören pek çok öğrenci, hasat mevsiminde elma bahçelerinde çalışarak


DENİZLİ (A.A) - İbrahim Süzer - Türkiyenin elma üretiminde önde gelen merkezlerinden Denizli Çivrilde, elma bahçeleri ilçede yükseköğrenim gören öğrenciler için adeta birer mecburi hizmet karşılığı burs kapısı oldu.
     Yılda ortalama 225 bin ton civarında elma üretiminin yapıldığı Çivrilde, bahçelerdeki hasat telaşı sürüyor. Genel olarak komşu Uşak iline bağlı belde ve köylerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin hasat işinde görev aldığı elma bahçelerinde, son yıllarda ailelerine destek olmak ve harçlıklarını çıkarmak için Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çivril Atasay Kamer Meslek Yüksekokulu öğrencilerine de sıkça rastlanıyor.
     Kendisi de meyvecilik yapan Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, AA muhabirine, hasat dönemi ilçede bahçede çalıştıracak işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve genel olarak Uşakın Çivrile yakın belde ve köylerinden işçi temin ettiklerini söyledi.
     Bunun yanında son yıllarda hasat işinde en büyük yardımcılarının ilçede yükseköğrenim gören öğrenciler olduğunu ifade eden Özkul, üniversite öğrencilerinin ders dışında ve hafta sonu tatillerinde günlük 30-35 lira ücretle elma bahçelerinde çalıştıklarını kaydetti.
    
     -Üniversiteli işçiler daha hızlı ve özenliler-
    
     Özkul, yetiştiriciler olarak başlangıçta hasatta üniversite öğrencilerinden verim alıp alamayacakları konusunda tereddütleri olduğunu ancak bu endişelerinin boşa çıktığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Öğrenciler bu işi yapar mı, yapamaz mı diye düşünürken, genç ve dinamik oldukları için normal mevsimlik işçilerden daha pratik ve hareketli olduklarını gördük. Sonra toplanan meyvelerden meyve suyu yapımına gidecek elmaları doğru ayırıp ayıramayacakları tereddütümüz vardı. Burada da genç arkadaşların özen gösterdiğini gördük. Biz de genç arkadaşların günlük yevmiyelerini hak ettikleri şekilde verdik. Onlar da kendilerine ve aile ekonomilerine katkı sağlamış oldular.
    
     -Özel yurtlarda kalan öğrenciler tercih ediyor-
    
     Arkadaşları Özge Hancı ve Esra Bozkurt ile elma hasadında çalışan PAÜ Çivril Atasay Kamer Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Özgecan Biçeroğlu ise okullarında bin 400 öğrencinin öğrenim gördüğünü, bunlardan yaklaşık 300ünün başta hafta sonları olmak üzere derslerinin olmadığı zamanlarda elma bahçelerinde çalıştığını belirtti.
     Elma toplama işinde, masraflarının daha fazla olması nedeniyle özel yurtlarda kalan öğrencilerin daha çok çalıştığını anlatan Biçeroğlu, şöyle konuştu:
     Özel yurtlarda kalan öğrencilerin giderleri daha fazla olduğundan ailelerine destek olmak için çalışmayı tercih ediyorlar. Özel yurtta kaldığım için ben de özel harcamalarım ve okul harçlıklarım için çalışıyorum. Derslerimizin olmadığı zamanlarda elma bahçelerine gelip çalışıyoruz. Aylık ortalama 300 lira kazanıyoruz. Tarlada çalışmak zor ama ailemize destek olmak için elimizden geleni yapmak zorundayız.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Elma bahçesi üniversitelilerin gelir kapısı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER