Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Türkiyedeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz ve bunu önceliklerimiz arasına alıyoruz


BARTIN (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiyedeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz ve bunu önceliklerimiz arasına alıyoruz dedi.
     Bakan Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünü ziyaret ederek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, bölgenin, burada çıkan kömürün kaliteli olması nedeniyle daha fazla ön plana çıkması gerektiğini söyledi.
     Bölgede petrol arama ruhsatlarını iptal ettiklerini belirten Bakan Yıldız, Bu bölgede Türkiyenin en kaliteli ve kalori değerleri yüksek kömürü olduğu için biz petrolü başka yerde arayalım. Burada aramayalım. Kömüre daha fazla ağırlık verelim diye bir tercih kullandık dedi.
     Bakan Yıldız ve Bakan Bayraktar daha sonra Amasra ilçesinde kömür ve metan gazı arama faaliyetlerinde bulunan Hema Endüstri AŞnin şantiyelerinde incelemelerde bulunarak Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattattan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Daha sonra iki bakan HEMAya ait helikopterle Tarlaağzı mevkisindeki kuyubaşına geldi.
    
     -Bakanlar kuyuya indi-
    
     Bakan Yıldız ve Bayraktar, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ve protokolle birlikte şirkete ait eksi 710 kodundaki kuyuya indi. Bakanların kuyu gezisine gazeteciler alınmadı.
     Çalışmalar hakkında kurum yetkililerinden bilgiler alan Bakan Yıldız, kuyu çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktarın bizzat kuyuda kaliteli kömür çıkarma işinde çalıştığını ifade etti.
     Çıkarılan kömürün yaklaşık 5000-6000 kalori civarında olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
     Dünya standartlarında bir kömürdür. Biz burada kazasız belasız çalışma temenni ediyoruz. Türkiye ekonomisine kazandırılacak bir değer olarak görüyoruz. Türkiyedeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz ve bunu önceliklerimiz arasına alıyoruz. Yaklaşık 720 metre aşağıda 8,5 metre çapındaki 3 adet kuyu var. Bu kuyular 25 kilometrelik bir hatla birbirine bağlanacak ve bu kömür elde edilmiş olacak. Çevre Bakanımız Bayraktara, verdiği katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum.
    
     -Bakan Bayraktar-
    
     Bakan Bayraktar da, yer altında 3 adet ortalama 700 metre derinliğinde kuyular olduğunu belirterek, Bu kuyularda alttan birbirine galeri şeklinde bağlanıyor. Bizde oraya indik kompresörle kazarak elimizde gördüğünüz kömürü çıkardık. Hakikaten kalori değeri çok yüksek bir kömür. İnşallah ülkemiz enerjisine çok büyük bir katkı sağlayacak. Çok büyük bir anlaşma ve büyük bir yatırım. Herkesi tebrik ediyorum dedi.
     Bu arada HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, elinde getirdiği bir poşette bulunan ithal kömür ile kuyudan çıkarılan kömürü iki bakana göstererek, Bakanlarımız 710 metreye indiler. Yer altında şu anda tahmin ediyorum 400 kişinin üzerinde çalışan var. Bunların yarısı Çinlidir. Bunlar Kazpınar mevkisinden girdiler, Amasradan girdiler ve buradaki kuyuyla birlikte üç kuyu birleştirecekler şeklinde konuştu.
     Mehmet Hattatın, Bakan Yıldıza dönerek, (Sayın Bakınım biliyorsunuz kömürümüze çakma kömür diye Mecliste soru önergesi verdiler. Üzücüydü ama gerçek bu) şeklinde konuşması üzerine Bakan Yıldız, Bu cümleler bizim çalışma şevkimizi kırmayacak tam tersine arttıracak. Onları da şöyle bir yorumla ele almış olacağız. Yerli kömür için bizi teşvik ediyorlar diye ele alacağız. Onlarda bunu iyi niyetle yapmışlardır. Kamu ve özel sektör yetkilileriyle beraber bu yörenin halkı öncelikli olmak kaydıyla burada çalışacaklardır. Bu kaynağın öncelikle istihdama katkısını Bartın, Amasra ve bu çevrenin hissetmesi lazım. Tabii ve doğru olanı budur diye konuştu.
    
     Muhabir: Ahmet Özler / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER