Erol ustanın tahta çivili kunduralarına talep

Erol ustanın tahta çivili kunduralarına talep çok -Malatyanın Arapgir ilçesinde ayakkabı ustası Erol Hakanın yaptığı tahta çivili kunduralar, yoğun talep görüyor -Tahta çivi bulabildiği sürece baba mesleğini devam ettirmeyi


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Arapgir ilçesinde ayakkabı ustası Erol Hakanın yaptığı tahta çivili kunduralar, yoğun talep görüyor.
     Arapgirde küçücük atölyesinde baba mesleğini sürdüren Erol usta, devasa makinelerin günde binlerce çift ayakkabı üretmesine inat, mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için çaba sarf ediyor.
     Çırak bulamamaktan yakınan Erol usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz 15 yaşındayken babasından öğrendiği mesleği bir miras gibi görüp bugünlere taşıdığını söyledi.
     40 yılı aşkın süredir tahta çivili ayakkabı ürettiğini ifade eden Erol Hakan, yaş olan köselelere tahta çiviler monte edilerek yapılan zanaatinin emek istediğini belirtti.
     Dikiş makineleri ve güçlü yapıştırıcılar olmadığı dönemlerde pek çok ustanın bu ayakkabıları ürettiğini anlatan Hakan, eskiden dükkanının da bulunduğu sokakta yaklaşık 40 ustanın bu işle ilgilendiğini ancak sektörde makinelerin kullanılmaya başlaması ve seri üretimler dolayısıyla zanaatkarların yavaş yavaş mesleği bıraktığını ifade etti.
     Kunduracılığın özellikle günümüzde zor bir zanaat olarak görüldüğünü belirten Hakan, Kösele nemliyken gürgen ağacından yapılan tahta çivileri ayakkabıya çakıyoruz. Yaş köselede ağaç genleşince orada gayet sağlam bir şekilde ayakkabıyı tutuyor. Çok sağlam bir ayakkabı oluyor. Tamamen el yapımı ve üretimin hiçbir aşamasında makine kullanılmıyor. Bir kişi günde ancak bir ayakkabı üretebiliyor diye konuştu.
     Eskiden Türkiyede de üretilen tahta çivilerin artık ülkede bulunmadığını anlatan Hakan, Almanyadan getirttikleri tahta çivileri temin edebildiği sürece mesleğini devam ettireceğini söyledi.
    
     -Sezer, Yıldırım, Coşkun ve Mumcuya tahta çivili kundura yaptı-
    
     Zanaatini duyanların tahta çivili ayakkabıdan almak istediğini dile getiren Hakan, pazarlama sorunları bulunmadığını belirtti. Özellikle fuarlarda çok ilgi gördüklerini anlatan Hakan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakanı Binali Yıldırım, eski bakanlar Ali Coşkun ve Erkan Mumcuya da bu ayakkabılardan yaptığını ifade etti.
     Ayakkabılara Türkiyenin hemen hemen her yerinden talep geldiğini kaydeden Hakan, Talep çok ama yapan yok. Bu işi merak edip de ben bu işi yapayım diyen artık hiç kimse gelmiyor dedi.
     Halk Eğitim Merkezinde kurs açılmasının planlandığını ancak başvuru olmadığını ifade eden Hakan, Bizden sonra bu meslek yok olacak. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerinde, belgesellerde kalacak. Buraya gelecek bir çırak en azından bir sene burada gözüyle bu işi yapması lazım ki ondan sonra bıçağı eline verebilesin, ayakkabıyı yapsın. Birini bulabilmek için uğraşıyorum ama şimdi genelde insanlar çocuklarını okutabilmek için çaba sarf ediyor. Onun için bizim işlere pek rağbet eden yok diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Erol ustanın tahta çivili kunduralarına talep Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER