ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur:

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur: Tıpta, önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde yapay organların üretimi ile ilgili büyük gelişmeler yaşanacak -Karaciğer hastası bir kişiye nakil değil fabrikada üretilen karaciğer takılacak.


KAYSERİ (A.A) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, tıpta, önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde yapay organların üretimi ile ilgili büyük gelişmeler yaşanacağını belirterek, Karaciğer hastası bir kişiye nakil değil fabrikada üretilen karaciğer takılacak. Bizim de bu alanlarda şimdiden yatırım yaparak hazırlıklı olmamız gerekiyor dedi.
     Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve ERÜ Mühendislik Fakültesi işbirliğiyle Ar-Ge Hibe Destekleri konulu toplantı düzenlendi.
     ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, fakülte konferans salonundaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, araştırma merkezlerinin öneminin her geçen gün giderek arttığını belirterek, Tıpta, önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde yapay organların üretimi ile ilgili büyük gelişmeler yaşanacak. Karaciğer hastası bir hastaya nakil değil fabrikada üretilen karaciğer takılacak. Bizim de bu alanlarda şimdiden yatırım yaparak hazırlıklı olmamız gerekiyor diye konuştu.
     Son yıllarda ileri araştırma merkezlerinin yapımı konusuna önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Keleştemur, üniversite olarak Moleküler Araştırma ve Genom Merkezini bitirdiklerini, cihazların önemli bir kısmının kurulumunun tamamlandığını söyledi.
     Merkezin birkaç hafta içerisinde hizmete gireceğini kaydeden Prof. Dr. Keleştemur, Amerikada bugün kıkırdak üretilip kullanılmaya başlandı. Kök hücre dediğimiz bir mesele var. Önem kazanacak. Ticari boyutu yüksek olacak. Bu merkezimiz de şu an bitti. Aktif olarak çalışmaya başlayacak. Birçok nadir hastalığın tanısı için yurt dışına kan gönderiyoruz. Artık bunları biz yapacağız bilgisini verdi.
     Üniversite bünyesindeki bir diğer önemli merkezin de Nanoteknoloji Merkezi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Keleştemur, bu merkezin de ocak ayında hizmete sunulacağını anlattı.
     İlaç endüstrisinin gelecekte gelişmesi için İlaç Geliştirme ve Araştırma Merkezinin çalışmalarına başlandığını dile getiren Prof. Dr. Keleştemur, Gelecek yıl bu merkez bitecek ve hizmete girecek. Bu merkezler için uluslararası anlaşmalar yapılıyor. Birçok araştırma merkezimiz de faaliyete geçti dedi.
     Toplantıya Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alçı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu, KOSGEB İl Müdürü Erdal Çınar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı ve üniversite öğrencileri katıldı.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber ERÜ Rektörü Prof. Dr. Keleştemur: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER