Erzurumda Kadın ve Hukuk paneli

Erzurumda Kadın ve Hukuk paneli -Atatürk Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Geçikli: Kadın fiziksel ve ruhsal olarak zarar görürse gelecek nesiller zarar görmüş demektir -Fiziksel ve psikol


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatma Geçikli, Kadın fiziksel ve ruhsal olarak zarar görürse gelecek nesiller zarar görmüş demektir dedi.
     Doç. Dr. Geçikli, Yakutiye Belediyesi, Erzurum Barosu ve Erzurum Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen Kadın ve Hukuk konulu panelde yaptığı konuşmada, kadının toplumda nasıl algılandığını anlattı.
     Genellikle fiziksel şiddet üzerinde durulduğunu, ama psikolojik şiddetin de çok yıpratıcı olduğunu ifade eden Geçikli, Yapılan araştırmalara göre iş yerlerinde kadınların yüzde 60ı psikolojik şiddetle, duygusal tacizle karşı karşıya kalmaktadır. Sadece iş yerlerinde de değil evde de aile içinde de psikolojik yıldırma, psikolojik şiddet etkin bir şekilde uygulanıyor. Aile içi şiddet, psikolojik şiddetle başlayan arkasından da fiziksel şiddetin geldiği unsurdur dedi.
     Geçikli, toplumda kadına ve erkeğe bazı roller yüklendiğini belirterek, kızını dövmeyen dizini döver, saçı uzun aklı kısa gibi ata sözleriyle de kadının toplumda dışlandığını savundu.
     Kültürel kodlarla şiddet uygulayan erkeğin haklı gösterildiğini anlatan Geçikli, Acaba toplum olarak erkeğe şiddeti giydiriyor muyuz- Kültürel kodlar içerisinde de kadının erkekle eşit olmayan tamamen toplum tarafından giydirilmiş ve mutlaka bir etnik yönünün varsayıldığı durum söz konusu. Toplumsal durum ve kültürel kodlar da şiddet uygulayan erkeği haklı gösteriyor. Bunu çözmek lazım. Bu da eğitimden, farkındalık yaratmaktan geçiyor diye konuştu.
     Şiddetin toplumun her aşamasında olduğunu ifade eden Geçikli, şunları kaydetti:
     Kadınların fiziksel ve ruhsal olarak çok fazla hasar gördüğünü görüyoruz. Kadın fiziksel ve ruhsal olarak zarar görürse gelecek nesiller zarar görmüş demektir. Çocuğu yetiştiren kadındır. Babalarımızı gözardı etmiyoruz. Fakat kadınlar çocuklarıyla çok daha fazla iletişim halinde. Fiziksel ve psikolojik açıdan travma yaşamış bir kadının yetiştirdiği çocukta da bunları göreceksiniz. Bu anlamda kadına şiddet farkındalık yaratılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
     Panelde, Erzurum Kadın Hakları Kurulu Başkanı avukat Zeynep İlknur Nuroğlu, 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Erzurum Kadın Hakları Kurulu üyesi avukat Serap Çimen de Türk Medeni Yasasında kadının aile içindeki yeri ve eşlerin birbirlerine karşı olan hak ve sorumluluklarını düzenleyen hükümlerde kadın hakları konusunda bilgi verdi.
     Panele, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Erzurum Barosu Başkanı Faruk Terzioğlu, sivil toplum kuruluşu başkanları ve kadınlar katıldı.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda Kadın ve Hukuk paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER