Erzurum, et ve sütte üretim merkezi

Erzurum, et ve sütte üretim merkezi olmayı hedefliyor -Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Daş: -2009da büyükbaş hayvandan 12 bin 324 ton olan et verimi, 2011 yılında 15 bin 750 tona yükseldi. Süt üretimi ise, son üç yılda 461


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Büyükbaş hayvan sayısı bakımından önemli bir yere sahip olan ve son yıllarda desteklerle birlikte hayvancılıkta atılama geçen Erzurumun hedefi, Türkiyenin et ve süt üretim merkezi olmak.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Enver Daş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007-2008 yılına kadar hayvancılıkta düşüş olduğunu, ancak daha sonra verilen desteklerin ardından hem hayvan sayısında hem de verimde önemli bir artış yaşandığını söyledi.
     Erzurumda besicilerin artık yerli ırktan kültür ırkına yöneldiğine dikkati çeken Daş, 2000de yerli hayvan sayımız 363 bin 974 iken, 2011 yılında 130 bin 584e kadar düştü. Kültür ve melez ırkı hayvanların sayısı ise 2000 yılında 181 bin 55 iken 2011de bu rakam 456 bin 307ye yükseldi. Verim için bunlar güzel bir gelişme dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, bakanlığın da desteğiyle suni tohumlamaya ağırlık verdiklerini ifade eden Daş, suni tohumlama çalışmalarının hem birlik kanalı, hem de özel kurulan ekiple yapıldığını ifade etti.
     DAP ve diğer desteklerle birlikte, Erzurum ve bölgesinde hayvancılıktaki verimliliğin iyi bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Daş, şunları kaydetti:
     Tarımsal desteklemeler 2009da 41 milyon 689 bin 413 TL iken, 2011de 89 milyon 401 bin 138 TL olarak gerçekleşti. Desteklerle birlikte hayvan sayılarında da önemli bir artış oldu. 2009da 532 bin 378 olan büyükbaş hayvan sayısı, 2011 yılında 588 bin 7ye çıktı. Verimde de önemli gelişmeler kaydedildi. Erzurumda 2009da büyükbaş hayvandan 12 bin 324 ton olan et verimi, 2011 yılında 15 bin 750 tona yükseldi. Süt üretimi ise, 2009da 461 bin 519 ton iken 2011 yılında bu rakam 584 bin 151 tona ulaştı.
     Verimin artırılmasına yönelik besicilere eğitim verildiğini, makine ekipman desteği sağlandığını anlatan Daş, Türkiyede büyükbaş hayvan sayısı bakımından Balıkesir birinci, Erzurum ikinci sırada. Hedefimiz hem hayvan sayısında hem de et ve süt üretiminde birinci sırada yer almak. Hayvan sayımızla birlikte Türkiyenin et ambarı olma, et ihtiyacının karşılanması yönünde çalışmalarımız var. Yerelde kullanımın yanı sıra il dışına hem mamül madde, hem de et olarak satış yapılıyor. İl dışına yılda 150 bin civarında hayvan nakli yapıyoruz diye konuştu.
    
     -Büyük işletmeler kurmalıyız-
    
     Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu da devletin son yıllarda hayvancılıkla ilgili önemli teşvikler sağladığını belirterek, bunlardan birisinin Okul Sütü Projesi olduğunu anımsattı.
     Söz konusu uygulamanın, okullar tatil olduğu için olumlu yansımasının tam hissedilemediğini dile getiren Hınıslıoğlu, şöyle dedi:
     Eylül ayından itibaren tam olarak bunun olumlu etkilerini yaşayacağız. Erzurumda işletmeler olarak birleşip bir an önce büyük işletmeler kurmalıyız. Kutu içerisindeki süt imalatını ivedilikle ilimizde yapmamız lazım ki Erzurumdaki bu işi yapan, hayvancılıkla uğraşan insanların Türkiye genelindeki paylarına düşecek bu katma değeri anlayabilsinler.
     Yapılacak yatırımla, kentte günlük 500 ton sütün işlenebileceğini vurgulayan Hınıslıoğlu, söz konusu işletmelerin hem damızlık hayvan yönünden, hem damızlık hayvandan elde edilecek süt ürünlerini işleme, hem de erkek danaların besiye alınması konusunda Erzurumda fayda sağlayacağını belirtti.
     Hınıslıoğlu, Verimin daha da artması için yeni ırklar geliştirmeliyiz. Bunun yanında kışa yönelik tedbirler de alınmalı. Havalar kurak geçtiği için ot ve yem fiyatlarında yükselme olabilir. Bu da maliyetlere direkt etki eder dedi.
     Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise, bölgenin, Türkiyenin yanı sıra yurt dışına da hitap etmesi gerektiğini belirterek, teşviklerle birlikte Doğu Anadolu Bölgesinde büyükbaş hayvancılığın canlandığını vurguladı.
     Bakanlığın bazı konularda tedbirler aldığını belirten Ejder, Hayvancılığa yapılan yatırımlarla birlikte, hayvancılık önemli ölçüde gelişti. Hükümetimiz büyükbaş hayvan başına 300 lira pirim verecek. Bu çok güzel bir çalışma. Bu teşvikler devam ederse hayvancılık çok daha iyi noktalara ulaşır diye konuştu.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Erzurum, et ve sütte üretim merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER