Eskişehir ile Kırımın Bahçesaray kenti kardeş

Eskişehir ile Kırımın Bahçesaray kenti kardeş şehir oldu -Bahçesaray Valisi İlmi Umuref: Eskişehir halkı ile Bahçesaray halkının tam 150 yıldır sağlam temellere oturmuş bir kardeşliği bulunuyor -Eskişehir Valisi Kadir Koçdemi


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir ile Kırım Özerk Cumhuriyetinin Bahçesaray kenti ile kardeş şehir oldu.
     Eskişehir Valiliğinden yapılan açıklamada, Eskişehir ile Kırım Özer Cumhuriyetinin Rus Çarlığı tarafından ismi değiştirilmeyen tek kenti olan Bahçesaray şehri arasında kardeş şehir ve kültürel işbirliği protokolünün, Türk dünyası birliği fikrini ilk gündeme getiren Kırımın kültür adamlarından İsmail Gaspralının Bahçesaray şehirdeki evinde düzenlenen törenle imzalandığı bildirildi.
     Törene, Bahçesaray Valisi İlmi Umuref, 2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Milletvekilleri Ülker Can, Ruhsar Demirel, Kazım Kurt, Bahçesaray Belediye Başkanı Valentina Kıreşgina ve Türkiyenin Odesa Başkonsolosu Hüseyin Ergani katıldı.
     Bahçesaray Valisi Umuref, törendeki konuşmasında, Kırım Türklerinin 150 yıl önce Eskişehire göçtüğünü hatırlattı. Bu bağlamda, Eskişehir halkı ile Bahçesaray halkının tam 150 yıldır sağlam temellere oturmuş bir kardeşliğinin olduğunu kaydeden Vali Umuref, İsmail Gaspralının Kırım için önemli olduğundan iki şehir arasındaki anlaşmayı da burada yaptıklarını belirtti.
     Eskişehir Valisi Koçdemir de söz konusu anlaşma ile iki şehir arasında güzel işlerin, ilişkilerin başlangıcının adımlarının atıldığını vurguladı. Bu anlaşmanın daha iyi faydalarını iki şehir halkının torunlarının göreceğini ifade eden Koçdemir, 2013 Kültür Başkenti seçilen Eskişehirden Kırım Türklerine selam getirdik. Kültür başkentliği projesi ile İsmail Gaspralının meşhur Türk dünyası birliği düşüncesini de hayata geçireceğiz ifadelerini kullandı.
     Bahçesaray Belediye Başkanı Valentina Kıreşgina ise protokleden dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, Eskişehirde, Kırım Türkleri için yapılan çalışmalardan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
     Konuşmaların ardından Eskişehir Valisi Koçdemir ile Bahçesaray Valisi Umuref, iki şehir arasındaki kardeş şehir ve kültürel işbirliği protokolünü imzaladı. Anlaşma çerçevesinde bundan böyle Bahçesaray ile Eskişehir arasında, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda çeşitli projeler üretilerek yerine getirilecek.
     Program sonunda Umurefe, Koçdemir tarafından üzerinde el işlemeli Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti logosu bulunan tabak hediye edildi. Umuref de mevkidaşına çeşitli hediyeler verdi.
     Eskişehir, bu yıl hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarını birlikte taşıyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehir ile Kırımın Bahçesaray kenti kardeş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER