Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünden

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünden erozyona tuz çalısı önlemi


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, yağışın az olduğu, çölleşme tehlikesi olan tuzlu topraklarda yetişebilen tuz çalısını Eskişehirde denemeye başlayarak, erozyonu önlemeyi ve hayvancılığı kurtarmayı hedefliyor.
     Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Tarım teşkilatından sonra müdürlüğün de atriplex olarak adlandırılan tuz çalısı fidanlarını yetiştirerek, köylere dağıttığı bildirildi.
     Fidanlık Müdürü Metin İnan ile 5 bin adet tuz çalısı fidanının dikildiği, Sivrihisar ilçesi Benlikuyu köyüne giden Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, fidanın derin kökleri sayesinde erozyonu önlediğine değinerek, şunları kaydetti:
     Kuraklığa dayanıklı ve yüksek yem değerine sahip atriplexin erozyonla mücadelede etkili olacağını düşünüyoruz. Yine soğuğa dayanaklı olması, uzun süre yeşil kalabilmesi, hızlı büyümesi ile hayvancılık ve yaban hayatı için yararlı olacaktır. Bitkinin protein değeri çok yüksek. Özellikle hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının bir kısmını karşılayacak, diğer taraftan da toprak erozyonunu önleyecek. Benlikuyu köyündeki deneme sahasında dikilen atriplexten olumlu sonuç alınması durumunda, bitkiyi Eskişehirdeki erozyona maruz sahalarda yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Fidanlığımızda 50 bin adet tuz çalısı yetiştirdik, isteyen köylere ücretsiz vereceğiz.
     Açıklamada, tuz çalısının ABD, İran, ve Avustralyanın yanı sıra az yağış alan ülkelerde başarıyla kullanıldığı da ifade edildi.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER