ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güleç: -Kronik ağrı, hareketsizlik, iş ve özel yaşamda başarısızlık, uyku ve yeme bozuklukları, kabızlık, cinsel isteksizlik, yaşam motivasyonunda azalma, m


ESKİŞEHİR (A.A) - ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sacit Güleç, kronik ağrının, hareketsizlik, iş ve özel yaşamda başarısızlık, uyku ve yeme bozuklukları, kabızlık, cinsel isteksizlik, yaşam motivasyonunda azalma, mutsuzluk ve depresyona neden olduğunu bildirdi.
     Prof. Dr. Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, ağrıların, hastalığın işareti anlamına gelebildiğini ve ağrıların önemsenmesi gerektiğini kaydetti.
     Kronik ağrının günümüzde özellikle ortalama yaşam süresinin uzun olduğu ileri ve zengin ülkelerde ciddi iş gücü kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Güleç, şunları bildirdi:
     Kronik ağrı, hareketsizlik, iş ve özel yaşamda başarısızlık, uyku ve yeme bozuklukları, kabızlık, cinsel isteksizlik, yaşam motivasyonunda azalma, mutsuzluk ve depresyona neden oluyor. Ağrı, büyük tedavi maliyetleri oluşturan bir hastalıktır. Sadece bel ağrısı yılda 5 milyon günlük iş gücü kaybına neden oluyor. Ağrı kesicilere de yılda 10 milyar dolar ödeniyor. Pek çok kronik ağrılı hasta, kendisine artık inanılmadığı düşüncesiyle ya da çevresindekileri artık üzmemek için ağrılarından şikayet bile edemez hale geliyor. Kanserli hastalardaki ağrı problemi ise ayrı bir derttir. Hastalar, ileri dönemlerinde hastalıkları ve buna bağlı yaşamsal kaygılarından çok, ağrı çekmekten ve dayanılmaz ağrılarla yaşamak zorunda kalmaktan korkar hale geliyor. Günümüzde ağrı tedavisi oldukça başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu başarıdaki temel unsur hastanın, ağrısını ciddiye alarak yaşam kalitesi iyice bozulmadan hekime başvurmasıdır.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER