EXPO hedefiyle ilk üç umudu

EXPO hedefiyle ilk üç umudu -İzmir Vali Kıraç: 2011de dünyanın en hızlı büyüyen 4. metropolüydük, inşallah EXPO ile birlikte kenti sıralamada daha üst noktalara taşırız -Yıllardır potansiyelini kullanamadığı söylenen


İZMİR (A.A) - İzmir Valisi Cahit Kıraç, 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen 4. metropolü olan kentin EXPO hedefiyle birlikte sıralamada daha üst sıralara taşınmasını umut ettiklerini belirtti.
     AA muhabirine açıklama yapan Kıraç, dünyanın bir çok bölgesinin sıkıntı ve krizle geçirdiği 2012 yılında İzmirin huzur ve güvenle, güzel bir yılı geride bıraktığını, kentin geleceğe yönelik hedeflerinin ortaya konduğu bir yılın yaşandığını söyledi.
     2012 yılının EXPO ana gündemiyle gittiğini, yeni yılın da aynı gündemle ilerleyeceğinin gözüktüğünü kaydeden Kıraç, İzmirin rüyası olan EXPO 2020ye adaylığı açıklarken dünyanın en büyük insanlık buluşmasına ev sahipliği yapmayı ve kenti 2030lu yıllara hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti.
     Bu adaylığın kente yeni bir heyecan kazandırdığını, geleceğe emin adımlarla ilerleyen bir kent olduklarını ifade eden Kıraç, şöyle konuştu:
     Dünyadaki krizlere, sıkıntılara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık. Hedeflerimizi iyi bir şekilde ortaya koyduk. 2012de İzmirde insanlar huzur ve kardeşlik içinde yaşadı. İzmirin insani, kültürel ve doğal kaynaklarının zenginliği açısından 2012nin iyi bir yıl olarak geçtiğini düşünüyorum. Eğitim, sağlık altyapıda önemli ilerlemeler kaydettik.
     ABDdeki Brookings Enstitüsünün yaptığı tespitte 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen 4 metropolünden biriydik. İnşallah EXPO ile birlikte kenti sıralamada daha üst noktalara taşırız. Yıllardır potansiyelini kullanamadığı söylenen İzmir için 2012 bir anlamda ateşlenme ve atılım yılı oldu.
     2011 sonu ve 2012 yılı itibarıyla kentte 30-40 milyar dolarlık yatırım başladı. İstanbul -İzmir otoyolu hızla ilerliyor, dünyanın 10 büyük limanından biri olan Kuzey Ege Limanında yüzde 40lar seviyesine geldi. Havaalanımız 20 milyon yolcu kapasitesine ulaşıyor. Ankara-İzmir hızlı demiryolunda Afyonkarahisara kadar olan kısmın projesi devreye girdi. Kemalpaşa OSBden limana demiryolu bağlantısı sağlanıyor. Konak ve Sabuncubeli tünelleri devreye giriyor. Plan ve proje aşamasında olan diğer projeleri de alt alta koyunca 30-40 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz.
    
     -Kentsel dönüşüm-
    
     İzmirin 2013 yılında kentsel dönüşüm projelerine hız vermesi gerektiğini, bu konuda geç kalındığını ifade eden Kıraç, İzmirdeki bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.
     Kentsel dönüşüm yasasıyla sağlanan imkanlardan İzmirin bir bütün halinde harekete geçerek istifade etmesi gerektiğini belirten Kıraç, Burada da belediyelere çok önemli görevler düşmektedir. Daha hızlı hareket etmeliyiz. Vakit kaybetmemeliyiz diye konuştu.
     İzmirin yerel yönetimlerin muhalefet partilerinden seçilmesinin merkezi hükümetle ilişkiler açısından sorun yaratıp yaratmadığı konusundaki bir soruya Kıraç, bugüne kadar hiçbir problemle karşılaşmadığını söyledi.
     Kıraç, yeni büyükşehir yasasıyla seçilmiş belediye başkanlarının valinin denetimine tabi tutulacağı yönündeki eleştiriler bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Yok öyle bir şey. Ben öyle düşünmüyorum. Belediyeler daha çok yerel hizmeti gerçekleştiren daha çok kaynak aktarılan ve daha çok yatırım gerçekleştirecek duruma geldiler. İlin en uzak köyelerine kadar olan imar planlama çalışmaları tek elden yürütülecek dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber EXPO hedefiyle ilk üç umudu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER