EXPO Yönlendirme Kurulu Toplantısı

EXPO Yönlendirme Kurulu Toplantısı -İzmir Valisi Cahit Kıraç: -Bir muhasebe yaptık, 2013 için gidilecek yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunduk -2013 yılında lobi faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. 50 milyon li


İZMİR (A.A) - EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç, adaylık sürecinde 2013 yol haritasının belirlendiğini ifade ederek, 2013 yılında lobi faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. 50 milyon lira olan bütçemizi 68 milyon lira olarak revize ettik dedi.
     Kıraç, Kaya Termal Otelde basına kapalı olarak gerçekleştirilen EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
     Yönlendirme Kurulunun 7. toplantısını yaptığını belirten Kıraç, Bir muhasebe yaptık. 2013 için gidilecek yol haritası üzerinde görüş alışverişinde bulunduk dedi.
     Adaylık süreci çalışmalarında başarılı bir yılın geride bırakıldığına işaret eden Kıraç, şunları kaydetti:
     2013 yılında lobi faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. 50 milyon lira olan bütçemizi 68 milyon lira olarak revize ettik. Bütçedeki 18 milyon liralık artış, yurtdışı lobi çalışmalarının hızlandırılması kararı kapsamında yapıldı. Lobicilik faaliyetleri, çok yoğun olarak yaşanacak. Bunun devlet bütçesinden karşılanması için Maliye Bakanlığından ödenek talep ettik. BIEye üye 161 ülkenin delegeleri ve ülke liderleri ile temas kuracağız. Müsterih olun, şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla hedefi aştık.
     Kıraç, lobi faaliyetleri açısından yoğun bir programın kendilerini beklediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Önümüzdeki yıl Pariste biri Haziran diğeri Kasım ayında iki sunum olacak. O sunumdan sonra yapılacak oylama ile EXPO 2020nin hangi ülkede yapılacağına karar verilecek. O sürede lobiciliği ve tanıtım faaliyetlerini artırmayı, özellikle uluslararası çalışma programlarının İzmirde daha çok yer almasını istiyoruz. 5-7 Ocakta 150 civarında büyükelçimiz Dışişleri Bakanlığımızın başkanlığında İzmirde toplanacak. Hem onları EXPO çalışmalarıyla ilgili detaylı olarak bilgilendireceğiz hem de lobicilerimizle büyükelçilerimizi yuvarlak masa toplantılarında buluşturacağız. 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliğini de İzmirde gerçekleştireceğiz. 100 civarında ülke davet edilecek. 2013te 5. İktisat Kongresini İzmirde düzenlemenin çalışması yapılıyor.
    
     -EXPO adaylığı ile yatırımlar başladı-
    
     EXPOnun, İzmirin büyüme, gelişme stratejisi olduğunu, kentin bu organizasyona adaylıkla kendine bir çıta koyduğunu ifade eden Kıraç, Cumhuriyetin 100. yılı için belirlenen hedeflere İzmirin EXPO 2020 ile daha erken kavuşacağını söyledi.
     Kıraç, organizasyonla birlikte 6-7 yıllık sürede 40-50 milyar dolarlık yatırımın İzmire gelmesinin sağlanacağını belirterek, EXPO adaylığının konuşulmasıyla beraber Ege ve İzmirde 25-30 milyar dolarlık yatırım fiilen başladı. EXPOyu bir ticari fuar değil biz dünyanın en büyük insanlık buluşması projesi olarak görüyoruz dedi.
     EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı alanının planlanması çalışmalarının da bittiğini kaydeden Kıraç, itiraz süresinden sonra uygulama planlarının hazırlanacağını bildirdi.
     Kıraç, gazetecilerin, bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konuda yapılan yasal düzenlemeye itirazlarının olduğunu hatırlatması üzerine de Bu konuyla ilgili yasal düzenleme var. Gelişmeleri takip ediyoruz. İstenmeyen bir sonuç çıkmaz. EXPO 2015ten beri çalışıyoruz. Çıkmasın diye dua edin, diğer alternatifleri düşünmeyin. Herkesin farklı görüş ve fikirleri var ama demokrasi çoğunluk yönetimidir dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber EXPO Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER