Fındığı makinelerde kuruttular

Fındığı makinelerde kuruttular -Türkiyenin ilk fındık kurutma merkezinde kurulduğu Trabzondaki merkezde 257 ton yaş fındık kurutuldu


TRABZON (A.A) - Türkiyenin ilk fındık kurutma merkezinin kurulduğu Trabzondaki merkezde 257 ton yaş fındık kurutuldu.
     Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı açıklamada, fındıkta kaliteyi artırmak amacıyla Kaliteli Fındık Projesi 2012yi uygulamaya başladıklarını, bu kapsamda ilk olarak üreticiye fındıkta aflatoksin oluşumunu azaltan 50 bin adet jüt çuval dağıttıklarını belirtti.
     Proje çerçevesinde daha sonra Arsin Organize Sanayi Bölgesinde, üreticinin fındığını sorun yaşamadan kurutabilmesi için toplam 28,5 ton kapasiteli 12 makinenin bulunduğu Türkiyenin ilk fındık kurutma merkezinin kurulduğunu ifade eden Köleoğlu, şöyle devam etti:
     Merkezde, projemize dahil olan fındık üreticilerimize ücretsiz hizmet sunduk. Kurutma hizmetine üreticiler özellikle havaların bozuk olduğu dönemlerde büyük ilgi gösterdi. Kurutma işleminin her safhasını kayıt altına aldık. Merkeze yüzde 40a yaklaşan oranda nem içeren fındıkların yanı sıra yüzde 20nin altında olanlar da getirildi. 257 ton yaş fındık, ideal nem oranı olarak bilinen yüzde 6ya düşürülerek, üreticilere teslim edildi.
     Köleoğlu, alınan sonuçların sistemin yörede uygulanabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Merkezde kurutulan fındıkların randımanının daha yüksek olduğu belirlendi. Fındıkta yağlı denilen aflatoksinleşmiş oranda da azalma görüldü. Elde edilen sonuçlar detaylı olarak değerlendirilecek, hazırlanacak rapor doğrultusunda gelecek yıl daha verimli ve geniş kapsamlı uygulama için hazırlık yapılacak.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Fındığı makinelerde kuruttular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER