Fındık üreticisine don uyarısı

Fındık üreticisine don uyarısı -Hava sıcaklıklarının bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Doğu Karadenizde çiçek açan fındıklar, yüksek kesimlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle bu sefer de don tehlikesiyle karşı


TRABZON (A.A) - Burak Altunöz - Hava sıcaklıklarının bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Doğu Karadenizde çiçek açan fındıklar, yüksek kesimlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle bu sefer de don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
     Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şubat ayı içerisinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birçok meyve ve bitkinin çiçek açtığını, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sıcaklıklarının hissedilir derecede düşebileceği ve kuvvetli kar yağışı yönündeki uyarısı üzerine özellikle fındık üreticilerinin don endişesi yaşadığını ifade etti.
     Fındık üreticilerinin bölgedeki arazinin engebeli olmasından dolayı sınırlı tedbirler alabileceğine işaret eden Topbaş, Çiçeklenme döneminde don olayı yaşanırsa fındıkların kuruma tehlikesi var. Üreticilerimiz fındık bahçesinin hakim yerlerine ateş yakarak dumanlama yöntemiyle don olayına karşı tedbir alabilir dedi.
     Topbaş, üreticilerin don olaylarına karşı sigorta yaptırmalarının önemine değinerek, Alınacak her tedbir önemlidir ancak devletimizin üreticilerimiz için oluşturduğu tarım sigortalarından yararlanmak bu tedbirleri almaktan daha da önemlidir. Zira don olayıyla karşılaşan çiftçimiz sigorta yaptırması halinde kesinlikle mağdur duruma düşmeyecektir diye konuştu.
    
     -Sigorta ortalaması yüzde 10 civarında-
    
     Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar ise olası bir dona karşı en iyi çözümün fındığı sigortalatmak olduğunu vurgulayarak, Dumanlama dediğimiz yöntem fındığın donmasına karşı alınabilecek ama kesin çözüm olmayan bir yöntem. Biz üreticilerimize bu konuda ürünlerini sigortalatmaları için uyarılarda bulunuyoruz. Çünkü mevsim itibariyle beklenenden önce çiçek açan fındıklar hava sıcaklıklarının böylesine ani düşüşlerinde zarar görebilir. Önceki yıllarda don nedeniyle yüksek kesimlerdeki fındık üreticilerimiz ciddi anlamda sıkıntılar yaşamıştı dedi.
     Sigorta bedelinin yüzde 67sinin devlet tarafından karşılandığına dikkati çeken Çavdar, buna rağmen Doğu Karadenizdeki fındık üreticilerinin sadece yüzde 10nun fındık bahçelerini don olaylarına karşı sigortalattığını söyledi. 1 ton fındığın yaklaşık 90 liraya sigortalandığını ifade eden Çavdar, Yaptığımız araştırmalar neticesinde fındık fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde sigortaya ilginin fazla olduğunu gördük. Yani diğer bir ifadeyle fındık fiyatlarının düşük olduğu zamanlarda ise üreticilerimiz fındıklarını sigortalatmak istemiyorlar. Oysaki açık alandaki meyve bahçeleri dediğimiz, buna fındık da dahil, yapılan sigortalarda primin yüzde 67si devlet tarafından karşılanıyor. Üreticilerimizin hem kendilerini hem de ürünlerini bu konuda riske atmamalarını temenni ediyoruz diye konuştu.
     Çavdar, Trabzon ve çevresinde hava sıcaklıklarının sıfırın altında 2 dereceye düşmesi halinde çiçek açmış fındıkların zarar görebileceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Fındık üreticisine don uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER