Fındık

Fındık-Sen Genel Başkanı Yaşar: -Fındık fiyatlarında iniş yaşanırken fındık üreticisinin ne yapıp edip pazara erken fındık indirmemesi ve emanete asla fındık vermemesi gerekiyordu


GİRESUN (A.A) - Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar, fındık fiyatlarında iniş yaşanırken fındık üreticisinin pazara erken fındık indirmemesi ve emanete asla fındık vermemesi gerektiğini bildirdi.
     Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 fındık sezonu rekolte tahminlerinin açıklanmasının ardından 7,70 liradan 3,75 liraya kadar düşen fındık fiyatlarının yeni sezonun açılmasından sonra 3,75 lira ile 4,40 lira bandında işlem gördüğünü belirtti.
     Fındık fiyatlarında inişler yaşandığını vurgulayan Yaşar, şöyle devam etti:
     Fındık üreticisinin ne yapıp edip pazara erken fındık indirmemesi ve emanete asla fındık vermemesi gerekiyordu. Yaşanan o ki bu iki uyarıya da fındık üreticisi kayıtsız kalıyor. Bir noktaya kadar zorunlu olarak pazara fındık indirenleri anlamak mümkündür. Ancak emanete fındık vererek geleceklerini sabote edenleri anlamak hiç mümkün değildir. Oysa çoğunluğunu yarı zamanlı çiftçilerin oluşturduğu fındık üreticilerinin yapacağı şey çok basittir. Evlerinin bir odasını 2-3 aylığına fındığa tahsis etmektir. Aksi takdirde emanete fındık vererek fiyat artışını rüyalarında bile görmeleri mümkün değildir.
    
     -FİSKOBİRLİK depoları üreticiye açılmalı-
    
     FİSKOBİRLİKin depolarının üreticiye açılması gerektiğini savunan Yaşar, şunları kaydetti:
     Her ne kadar FİSKOBİRLİK 2012 sezonunda fındık alımı yapacağını ve bu alımları üç farklı şekilde açıklamış olsa da hala hazırda üretici nezdinde özgüvenini yitirmiş bir yönetimle yönetilmektedir. Pek tabii olarak FİSKOBİRLİK depoları üreticilerin fındığını depolamak için kullanılabilir. Ancak bu depolama işleminin fındık üreticilerinin temsilci ve görevli olarak bizzat müdahil olabilecekleri mevcut yönetimin üzerinde geçici bir kurulun oluşturulmasıyla mümkün olacaktır. Böylesi bir kurul sadece fındık depolama işlemini üstlenebilir. Böylelikle kooperatif ile üretici arasındaki özgüven sorunu ortadan kaldırılabilir.
    
     Muhabir: Sinan Yıldız / Veysel Kara
     Yayıncı: Orhan Topal

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER