GAP Eylem Planı revizyon toplantısı

GAP Eylem Planı revizyon toplantısı -Kalkınma Bakanı Yılmaz: (2) -Birlik beraberlik içinde ve halka dayalı bir rejim yönetiminde Suriyenin yeniden imarında, yeniden gelişiminde Türkiyenin çok önemli bir rolü olacaktır. Onun için


GAZİANTEP (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, birlik beraberlik içinde ve halka dayalı bir rejim yönetiminde Suriyenin yeniden imarında Türkiyenin çok önemli rolü olacağını belirterek, -Onun için de Adıyaman gibi Kilsi gibi Gaziantep gibi bu bölgeye yakın illerimizin çok çok daha önemli bir rolü olacaktır. Orta vadede inşallah ekonomik olarak da bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz dedi.
     Daha önce Diyarbakır ve Mardinde düzenlenen GAP Eylem Planı revizyon toplantısının üçüncüsü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın katılımıyla Gaziantepte yapıldı.
     Kalkınma Bakanı Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde önemli gelişmeler yaşandığını, bunun nedeninin de GAP kapsamında başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının, ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlayacak eylem ve projelerin büyük bölümünün tamamlanması amacıyla 2008 yılında uygulamaya konulan GAP Eylem Planı olduğunu söyledi.
     GAP Eylem Planıyla birlikte GAP bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payının yüzde 7den yüzde 14e yükseldiğini, GAPın genel nakdi gerçekleşmesinin dört yılda yüzde 86ya ulaştığını belirten Yılmaz, sulama, enerji, sosyal-fiziksel altyapı ve ekonomik göstergelerdeki gelişmeleri anlattı.
     Sulama alanında kayda değer gelişmeler sağladıklarını, bölgede sulamaya açılan alanın 272 bin hektardan 370 bin hektara ulaştığına dikkati çeken Yılmaz, ana kanalların inşaatının büyük bölümünün bu yıl sonunda tamamlanma aşamasına geldiğini, sulama şebekelerinin de proje yapımlarının bitirilmek üzere olduğunu söyledi.
     Enerji yatırımlarında hızlı şekilde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Yılmaz, şu anda fiziki gerçekleşmenin yüzde 74 olduğunu, Ilısu Barajı ve HESin tamamlanmasıyla birlikte bu oranın yüzde 90ı aşacağını kaydetti.
     Sosyal alanda da çok önemli gelişmeler sağladıkları vurgulayan Yılmaz, İnsan odaklı bir kalkınma anlayışımız var. GAP bölgesinde eğitim, sağlık, istihdam, sosyal koruma gibi toplumsal gelişmenin temelini oluşturan alanlarda da gerçekleştirilen yatırımlarla sosyal göstergelerde hızlı ve olumlu gelişmeler yaşanmaktadır diye konuştu.
    
     -GAP bölgesine bir fırsat olarak bakmamız gerek
    
     Bölgedeki yatırımların artmasının ekonomik göstergelerde de olumlu değişikliklere sebep olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
     TÜİK verilerine göre; 2009 yılında GAP bölgesinde yüzde 17,4 olan işsizlik oranı 2011 yılında yüzde 11,7ye düşürülmüştür. Bu 5 puan civarında işsizlikteki düşüş, aslında GAP Eylem Planının bana göre en somut sonuçlarından birisidir. Dış ticaret rakamlarına baktığımızda, GAP bölgesi yaklaşık bin 800 ihracatçı firması ve ülkemizin toplam ihracatından aldığı yüzde 5,1lik payla Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin önünde 5. sırada yer aldı. 2010 yılı ile kıyaslandığında yüzde 34lük ihracat artışı gerçekleşmiştir. Bölgenin ihracatı ve toplam ihracattan aldığı pay 2011 yılında, 2008 yılına göre yüzde 60a yakın artmıştır. Geçen yıl itibariyle 7 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdi, sadece GAP bölgemiz. Bu gerçekten, bu bölgenin ne kadar dinamizme sahip olduğunu gösteriyor. Bu bizim GAP bölgesine, bir yük olarak değil bir fırsat olarak, mutlaka daha fazla değerlendirmemiz gereken bir potansiyel olarak bakmamız gerektiğini de gösteriyor.
     Gaziantepin 2011 yılında 4,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Yılmaz, Gaziantepin performansını çok daha geniş bir çerçevede bütün bölgede harekete geçirmek için gayret gösterdiklerini söyledi.
    
     -Suriyenin yeniden imarında Türkiyenin çok önemli rolü olacaktır
    
     Bakan Yılmaz, GAP bölgesinin 2012 yılında 6 ayda 3,8 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Geçen yıla göre performansımız daha iyi noktada. İnşallah 2012 yılını, bütün sıkıntılara rağmen çok daha iyi performansla kapatacağız. Gaziantepin ilk 6 aylık performansı 2,7 milyar dolar gözüküyor. Gaziantep de bütün çevremizdeki, Suriye başta olmak üzere yaşanan sorunlara rağmen ihracatına devam ediyor. Yeni pazarlar buluyor. Bu şekilde ihracat kaybı yaşamadan bu sorunları atlatıyoruz. Tabii Suriyedeki hadiseler bu bölgemiz için birtakım sıkıntılar oluşturuyor. Özellikle küçük esnafımızda, konaklama tesislerinde... Fakat ben şuna yürekten inanıyorum; Suriyedeki sorunlar kısa bir süre sonra inşallah aşılacaktır, er veya geç aşılacaktır. Suriye yeniden imar edilecektir. Birlik beraberlik içinde ve halka dayalı bir rejim yönetiminde, Suriyenin yeniden imarında, yeniden gelişiminde Türkiyenin çok önemli bir rolü olacaktır. Onun için de Adıyaman gibi Kilis gibi Gaziantep gibi bu bölgeye yakın illerimizin çok çok daha önemli bir rolü olacaktır. Orta vadede inşallah ekonomik olarak da bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.
    
     -GAPı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz
    
     GAPı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Birçok alanda hedeflerimize ulaştık, hedeflerimizi aştık diyen Bakan Yılmaz, bazı alanlarda ilerleme sağlayamadıklarını, yeni dönemde özellikle eksik kalan bu işleri tamamlamak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:
     İnşallah önümüzdeki süreç, çeşitli nedenlerle eksik kalan işleri tamamlamak için yeni bir dönem olacak. Silvan Barajı gibi sulamada çok kritik bir projemizi bu dönemde inşallah gerçekleştireceğiz ve 250 bin hektar alan sulamaya açılmış olacak. Klasik anlamda GAP planımız, bu yeni dönemde bitmiş olacak. Klasik GAPı önümüzdeki süreçte tamamlayacağız, ama bir taraftan da yeni bir GAP programı başlatmış olacağız. Yeni bir konseptle, yeni bir takım eylemlerle, unsurlarla bugünkü dünyaya uygun, bizim insan odaklı kalkınma anlayışımıza yakışır, bütüncül, sürdürülebilir kalkınma modeli çerçevesinde GAP bölgesi için yeni bir planlama, yeni bir eylemler seti de ortaya koyacağız.
     Eylem planı kapsamında gelişmeler ve bu çerçevede Adıyaman, Gaziantep ve Kilis illerinde yapılanlardan bahseden Yılmaz, şu bilgileri verdi:
     GAP Eylem Planında dört gelişme ekseni altında 73 ana eylem ve bu eylemler çerçevesinde 300ün üzerinde proje ve faaliyet yer almaktadır. Söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi için 2008-2012 döneminde ihtiyaç duyulan kaynağın, 2012 yılı fiyatlarıyla 26,9 milyar TLlik kısmının merkezi bütçe kapsamında finanse edilmesi öngörülmüştür. Bugüne kadar kurumlara sadece Eylem Planı kapsamındaki yatırımları için 18 milyar TL tahsis edilmiştir. 2008-2011 döneminde 12 milyar TL harcama yapılmıştır.
     (Son)
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber GAP Eylem Planı revizyon toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER