Gaziantepte balık ölümleri

Gaziantepte balık ölümleri -Salkım beldesindeki çayda balık ölümleri yaşanması üzerine inceleme başlatıldı -Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özuslu: Hem balıklardan hem de çaydaki sudan numune aldık. Numuneleri analiz ettireceği


GAZİANTEP (A.A) - Nizipin Salkım beldesindeki çayda balık ölümleri yaşanması üzerine inceleme başlatıldı.
     Çayın suyunun koyulaştığını ve su yüzünde ölü balıklar olduğunu fark eden belde sakinleri, durumu yetkililere bildirdi. Bunun üzerine beldeye gelen İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ergün Özuslu ve beraberindekiler, Salkım Belediye Başkanı Ahmet Sönmez ile çayda incelemelerde bulundu.
     İnceleme sırasında sudan ve ölü balıklardan numune alındı. Belediye yetkilileri de çayın kenarına vuran ölü balıkların toplanmaması konusunda anons yaparak vatandaşları uyardı.
     Özuslu, konuya ilişkin 8 ay önce başlattıkları bir çalışma olduğunu ve 19 ayrı noktadan su numunesi alındığını anımsattı. Numunelerin analizlerinin yapıldığını ve Bakanlığın bilgilendirildiğini ifade eden Özuslu, şunları söyledi:
     Hem balıklardan hem de çayda bulunan sudan numune aldık. Bu numuneleri analiz ettireceğiz ve bu balık ölümlerinin nedenini ortaya çıkartacağız. Bu çalışmaların sonunda ise konuyla ilgili rapor hazırlayacağız. Eğer sonuçlarda buradan geçen su içerisinde tehlikeli bir kaynak ya da bir bulaşma riski varsa onları önlemeye çalışacağız.
    
     -Manzara şok etti
    
     Salkım Belediye Başkanı Ahmet Sönmez ise 23 yıldır beldenin kirli suyuyla uğraştıklarını ancak bugüne kadar çözüm bulunamadığını belirtti.
     Çiftçilerin kirli su nedeniyle birçok ürününden verim alamadığını öne süren Sönmez, çayda gördükleri manzaranın kendilerini şoke ettiğini söyledi.
     Yüzlerce ölü balığın kirli su nedeniyle çayın kenarına vurduğunu ifade eden Sönmez, şunları kaydetti:
     2002 yılından bu yana beldemiz bölgesinde hiçbir şekilde balık ölümleri yoktu. Bu da bizi mutlu etmişti. Çünkü az da olsa beldemizden geçen suyun temizlendiğine inanmıştık. Ama öyle değilmiş, suyumuz her geçen gün kirleniyor. Bu durumun böyle olması yani bugün ölen yüzlerce balığın tek ölüm nedeni Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinden gelen kirli sudur. Şimdi biz bu suyla yaz döneminde tarımsal sulama yapıyoruz. Birçok ürünümüz bu suyla yetişiyor. Eğer bu kirli su akıntısı böyle devam ederse bir başka gün de insanlarımız kötü hastalıklara yakalanabilir. Ben yetkililerin bu konuya duyarlılık göstermelerini ve bizlere yardımcı olmalarını istiyorum.
    
     Muhabir: İrfan Aydoğdu / Mehmet Öztaş / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepte balık ölümleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER