Gebelikte şeker hastalığı riski

Gebelikte şeker hastalığı riski -Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akkaya: -Gebelikte şeker hastalığı nedeniyle annede hipertansif hastalıklar, varjinal enfeksiyonlar, düşük, ölü doğum, erk


ANTALYA (A.A) - Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Akkaya, gebelikte şeker hastalığı nedeniyle annede hipertansif hastalıklar, düşük, ölü ya da erken doğum oranlarının arttığını bildirdi.
     Akkaya, yaptığı yazılı açıklamada, her anne adayının 9 ay boyunca vücudunda değişimler yaşandığını ve bu değişimlerin bazı durumlarda hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atabildiğini belirtti.
     Şeker hastalığının da bu riskler arasında yer aldığına işaret eden Akkaya, gebelikte şeker hastalığının anne adaylarının bebek heyecanına gölge düşürebildiğini bildirdi. Şeker hastalığının gebelikte en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Akkaya, bu hastalıkta gebelikte artan gebelik hormonlarının etkisiyle şeker hastalığına yatkınlığı olan kişilerde gebeliğinin 6ncı ya da 7nci aylarında ortaya çıktığını bildirdi.
     Gebelikteki şeker hastalığının testlerle tanısının konulabileceğini belirten Akkaya, birinci derece akrabalarda şeker hastalığı, önceki gebelikte iri bebek doğurmuş ve önceki gebeliklerinde şeker hastalığı yaşamış anne adaylarının daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
     Annede görülen yüksek kan şekeri seviyelerinin anne ve bebek açısından birçok probleme yol açabildiğine işaret eden Akkaya, açıklamasında şunları belirtti:
     Gebelikte şeker hastalığı nedeniyle annede hipertansif hastalıklar, varjinal enfeksiyonlar, düşük, ölü doğum, erken doğum oranları artar. Bebekte ise iri olma ve buna bağlı doğum travmaları, amniyon sıvısı fazlalığı, gelişim yetersizliği, doğduktan sonraki ilk günlerde kan şekeri düşüklükleri, kanda kalsiyum düşüklüğü, sarılık, akciğer gelişimi yetersizliğine bağlı solunum problemleri oluşabilir.
     Akkaya, annesi gebeliğinde şeker hastası olan bebeklerin erken yaşlarda obezite ve diyabet riskleri bulunduğunu belirtti.
     Annelerde doğum sonrası genellikle kan şekeri seviyelerinin normale döndüğünü, diyabet tablosunun düzeldiğini kaydeden Akkaya, ancak annenin bir sonraki gebeliğinde diyabetin tekrar etme oranının yüzde 60 ile 90 olduğunu bildirdi.
     Ayrıca gebeliğinde şeker hastalığı tanısı konulan kadınların yüzde 30unun doğumdan sonra 7-10 yıllık süreçte şeker hastası olduğuna işaret eden Akkaya, Doğumdan sonra emzirmek, uygun diyet, egzersiz ve kilo vermek doğum sonrası süreçte de tekrar gelişebilen diyabet riskini azaltır. Erken tanı ve tedavi ile gebelikte tanı konulan şeker hastalığının oluşturabileceği zararlar önlenebilir dedi.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber Gebelikte şeker hastalığı riski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER