Geçmişi geleceğe dijital olarak taşıyorlar

Geçmişi geleceğe dijital olarak taşıyorlar -Yunus Emre Enstitüsünün yürüttüğü proje kapsamında, Balkanlardaki yazma eserler, fermanlar dijital ortama aktarılıyor -Enstitü daha sonra Vatikandaki Osmanlı eserlerinin kataloğunu çıkarmak i


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Yunus Emre Enstitüsünün yürüttüğü proje kapsamında, Balkanlardaki yazma eserler, fermanlar dijital ortama aktarılıyor.
     Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün dünyada var olan 40a yakın şubesinin Balkan coğrafyasında olmasının Balkanlara verilen öneminde bir göstergesi olduğunu söyledi.
     Balkanlarda yürütülen pek çok projenin en önemlisinin yazma eserleri dijital ortama aktarılması çalışması olduğunu ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
     "Projenin amacı savaş esnasında tahrip olmuş el yazması eserlerin ihyası, tamir ve bakımı, yanmış eserlerin kopyalarının temini ve mevcut eserlerin korunması. Balkanlarda ciddi bir savaş dönemi yaşandı. Bu savaş döneminde, kültürel mirasımız ve kütüphaneler ciddi anlamda zarar gördü. Bu zararı minimize etmek, restore etmek adına köy köy gezerek özel şahısların elindeki belgelerin dijital ortama aktarılması noktasında bir çalışmamız var.
     Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistanda yapılan taramalarda neredeyse sona yaklaşıldı, bir buçuk yıl sonra projenin tamamlanmasını bekliyoruz. Projede görev alan akademisyen arkadaşlarımız ellerinde değerli belge olan kişilerle görüşüp, dijital arşive aktarıyorlar. Daha sonra bu kopyalar ilgili kurumlara teslim ediliyor. Ayrıca önemsediğimiz diğer bir projede Vatikandaki Osmanlı eserlerinin kataloglarını çıkarmak."
    
     -Türk sanatı Balkanlarda tanıtılıyor-
    
     Ceylan, Balkanlarda Türk kültürünü tanıtmak için yaptıkları projeler kapsamında Türk sanatını tanıtmaya yönelik çalışmaları da olduğuna vurgu yaparak, "Türk sanatını Balkanlarda yeniden öğretilmesi noktasında kurslarımız var. Özellikle şu anda Üsküp merkezli Halk Bankasının sponsor olduğu bir projemiz devam ediyor. Burada ondan fazla Türk sanatının kursları veriliyor. İlgili ustalar, hocaların temini ile orada belli dönemlerde kurslar açıyoruz. Ebru dan tutunda hat sanatına kadar çok farklı alanlarda da Türk sanatını da Balkanlarda yeniden tanıtmak, canlandırmak adına çok önemli bir faaliyet olarak görüyoruz" dedi.
     Enstitünün yürüttüğü 100 Türkiye Kütüphanesi projesi kapsamında oluşturulan 26 kütüphanenin bir çoğunun Balkan ülkelerinde olduğunu ifade eden Ceylan Türkoloji alanında da Balkan üniversiteleriyle işbirliği protokolleri imzaladıklarını söyledi.
    
     -"Yunusun söylemi günümüzde kullanılmalı"-
    
     Yaşadığı dönemde barışın sözcülüğünü yapan Yunus Emrenin söylemlerini dünyaya yaymak için çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Ceylan, "Yunus Emre daha o dönemde aslında evrensel kültürün, barışın sözcüsü olmuş ve biz onun söylemini günümüzde kullanmalıyız. Yani çok şükür bizim kültürümüzde, tarihimizde utanacak sıkılacak hiç bir şeyimiz yok aksine övünecek çok fazla unsurlarımız var. Dünyanın farklı coğrafyalarında savaşlar devam ederken biz bu barış söylemini insanlık ve sevgi söylemini yaymalıyız. Bu şekilde inşallah gönüllerini kazanacağımız çok önemli insan kitleleri var" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ali Bayaslan
<< Önceki Haber Geçmişi geleceğe dijital olarak taşıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER