Gedizde istiridye ve kayın mantarı

Gedizde istiridye ve kayın mantarı yetiştiriciliğine ilgi


KÜTAHYA (A.A) - Gediz ilçesine bağlı Yenikent beldesinde, çiftçilere alternatif ürün imkanı sağlanması amacıyla başlatılan istiridye ve kayın mantarı yetiştiriciliği ilgi görüyor.
     Yenikent Beldesi Gölcük Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nurettin Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, istiridye ve kayın mantarı yetiştiriciliğinin, ilçede kendisinin öncülüğünde başladığını bildirdi.
     Evinin bahçesinde 100er metrekarelik 3 sera kurarak çalışmaya başladığını belirten Erdoğan, 3 ayda bin 800 adet kompost üretimle yılda yaklaşık 30 ton mantar üretmeyi hedeflediğini söyledi.
     Erdoğan, ürettiği mantarların özellikle yemek şirketleri, restoran, otel ve lokantalardan büyük ilgi gördüğünü dile getirerek, geçen şubat ayında kurdukları 20 üyeli kooperatif sayesinde istiridye ve kayın mantarı yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini anlattı.
     Çiftçilerin bu alternatif ürün sayesinde rahatlayacağına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
     Dar bir tarım alanına sahip olan çiftçilerimiz, alternatif üretim yolları arayışına girdi. Kooperatifimiz, verimli ama dar olan bu güzel arazilerde alternatif ürünler yetiştirerek ekonomik yönden kalkınma yöntemlerini araştırdı. Bu amaçla mantar üreticiliğini bölgede geliştirme kararı aldık. Mantar yetiştiriciliğiyle ilgili çiftçi eğitim seminerlerine katılmaya özen gösteriyoruz. İlçemizdeki kayın mantarı yetiştiriciliği eğitimine 18 çiftçimiz katıldı. Çiftçilerimize kayın mantarı yetiştirme teknikleri, kompost yapımı, ısı, ışık ve nem kontrolü, mantar çeşitleri, mantar hastalıkları ve zararlıları ile mücadele yöntemleri konularında eğitim verildi. Ayrıca uygulamalı kompost yapımı öğretildi.
     Erdoğan, beldenin temel geçim kaynağı olan sebzeciliğin modern tarım teknikleri kullanılarak örtü altı yöntemlerle yapılması konusunda ziraat mühendisi görevlendirilmesi amacıyla ilgili kuruluşlara başvurduklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mehmet Altıntaş / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Gedizde istiridye ve kayın mantarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER