Geliboludaki yabancı anıt ve mezarlıklarda kış

Geliboludaki yabancı anıt ve mezarlıklarda kış bakımı -İngiliz Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Müdürlüğü ekipleri, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırları içerisindeki yabancı anıt ve mezarlıklarda tadilat yapıyor


ÇANAKKALE (A.A) - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırları içerisinde yer alan yabancı anıt ve mezarlıklarda kış bakımı yapılıyor.
     Çanakkaledeki İngiliz Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Müdürlüğüne ait inşaat ve onarım ekibi, milli park sınırları içerisindeki yabancı anıt ve mezarlıklarda, kış bakımı kapsamında tadilat, bakım ve onarım yapıyor.
     Çalışmalar kapsamında, kırık ve atık derz dolgular çıkarılarak, yerlerine yenileri konuluyor. Anıt ve mezarlıkların zamanla deforme olan taşlarının yerine Antalya Finikeden özel olarak getirilen kütük şeklindeki taşlar, atölyede gerekli olan ölçülere göre kesilerek, yerlerine monte ediliyor. Dokusu sıkı bir kireç taşı olan Finike taşları, dayanıklı ve görüntüsünün göze hitap etmesi sebebiyle anıt ve mezarlıklarda tercih ediliyor.
     Çanakkale Savaşlarının ardından 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması gereği, savaşların cereyan ettiği Gelibolu Yarımadasında, Britanya Milletler Topluluğuna tahsis edilen bölümde oluşturulan ve burada savaşan askerlerin anısına yaptırılan mezarlık ve anıtlar, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.
     25 Nisan 1915 tarihinde gerçekleştirilen Anzak Koyu çıkarmaları nedeniyle her yıl büyük anma törenlerinin düzenlendiği bölgelerde bulunan tüm mezarlık ve anıtlar, tek tek elden geçirilerek bakımları yapılıyor.
    
     Muhabir : Bülent Ersöz / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Geliboludaki yabancı anıt ve mezarlıklarda kış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER