Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Gümüşhanede:

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Gümüşhanede: -En kısa sürede kameralı güvenlik sistemine geçildiğinde ve elektronik bilet uygulaması başladığında, 6222 sayılı kanunun uygulamasında savcılık makamlarının özeni ve dikkati bu konuyla büt


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, En kısa sürede kameralı güvenlik sistemine geçildiğinde ve elektronik bilet uygulaması başladığında, 6222 sayılı kanunun uygulamasında savcılık makamlarının özeni ve dikkati bu konuyla bütünleştiğinde, ben spor alanlarındaki şiddet olaylarının tamama yakın bir şekilde sonlandırılacağına inanıyorum dedi.
     Bakan Kılıç, Gümüşhanede Kredi ve Yurtlar Kurumu Erkek Öğrenci Yurdunu ziyaret ederek, kahvaltıda öğrencilerle bir araya geldi. Daha sonra Gümüşhane Valisi Yusuf Maydayı makamında ziyaret eden Kılıç, kentte yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
     Bakan Kılıç, burada bir gazetecinin, son günlerde sporda şiddet olayları Kayseri-Fenerbahçe maçıyla yeniden gündeme geldi. Kanunun her yerde aynı şekilde uygulanabildiğini düşünüyor musunuz sorusu üzerine, Bu kanunu uygulama konusunda Cumhuriyet başsavcılıklarının çok dikkatli bir özeni var. 6222nin uygulanmasına yönelik olarak tüm illerdeki Cumhuriyet başsavcılıklarımızın gösterdiği özeni yürekten kutluyorum. Bu kanunun uygulanması konusunda diğer tüm kanunlarda uygulamalarda olduğu gibi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da çok hassas bir özenle hareket ettiğinin farkındayız diye konuştu.
     Hem hukuk insanlarının hem spor taraftarlarının, kulüplerin ve sporcuların kanuna adaptasyon süreciyle ilgili belki biraz daha zamana ihtiyaç olacağını ifade eden Bakan Kılıç, İçerdiği yaptırımlar itibariyle Türkiyedeki spor alanlarındaki şiddeti, ırkçı söylemleri, çirkin slogan ve küfürlü tezahüratları ortadan kaldırmak için gereken bütün unsurları bünyesinde barındıran bir kanundur. 6222 uygulandıkça yeni bir yasaya bu konuda ihtiyaç olmayacaktır dedi.
     Bakan Kılıç, önümüzdeki günlerde bazı televizyon programlarıyla ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) da daha özenli, daha dikkatli kontrollerini yoğunlaştıracağı bir dönem olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bunu ben RTÜK ile yaptığımız görüşmelerden anlayabiliyorum. Dolayısıyla futbolda şiddet, spor salonlarında şiddet, voleybol ve basketbol gibi branşlara taşan şiddet olayları ve çirkin hadiseler tümüyle ortadan kalkacaksa burada hep beraber hareket etmek zorundayız. Bakanlık, Spor Genel Müdürlüğü, spor kulüpleri, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), diğer federasyonlar, kolluk kuvvetleri, Cumhuriyet başsavcılıkları ve Cumhuriyet başsavcılarının bilgileri dahilinde illerde spor ile ilgili olaylara yoğunlaştırılan savcı arkadaşlarımızın bu konudaki özeni özel olarak devam ettikçe, bu hadiselerin kökü kazınacaktır.
     Yani kanunun şu unsurunu nasıl uygulayacağımızdan haberimiz yoktu diyenler, artık yönetmelik de birkaç gün sonra ellerinde olacak. Artık geriye hiçbir mazeret kalmayacak. Sadece bize intikal eden şöyle bir konu var. Yönetmelik bu sorunu ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum. Farklı illerde 6222yi uygulama konusunda birtakım farklılıklar oluşabiliyor. Yani benzer nitelikteki bir slogan için herhangi bir ilde kovuşturma ve soruşturma yapılırken, başka bir ilde kovuşturma veya soruşturma yapılmasına lüzum hissedilmeyebiliyor. Bu durum tabi bizim takdirimizde olan bir konu değil. Bu konu tamamen savcılık makamlarının takdirinde olan bir konu.
    
     -Kameralı güvenlik sistemi ve elektronik bilet uygulaması-
    
     Uygulamadaki birliğin ve dengenin zaman içinde daha yerli yerine oluşacağı kanaatinde olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, şunları söyledi:
     Fotoğrafın diğer bir boyutu da var tabi ki. Kameralı güvenlik sistemi ve elektronik bilet uygulaması. Bu iki uygulama konusu TFFnin sorumluluğuna kanunla verilmiş olan bir konudur. Futbol alanlarında TFF kanunla kendisine verilen bu görevi harfiyen ve hızlıca yerine getirecektir. Bu cümlemi hiç kimse özerkliğe müdahale olarak adlandıramaz. Çünkü 6222 sayılı kanun, spor alanlarında kameralı güvenlik sistemine geçileceğini ve elektronik bilet uygulamasının başlatılacağını bir hüküm olarak içermektedir. Kanunun son cümlesi, kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür halde olduğuna göre ve Bakanlar Kurulu adına bu görevi yürütmek de görevli bakanlık Gençlik ve Spor Bakanlığı olduğuna göre, TFFye bu konuda hatırlatmalarda bulunmak yetki ve görevimizdir.
    
     -Yeni uzatma asla olmayacak-
    
     Bakan Kılıç, bu doğrultuda TFFye resmi bir yazı ile durumu ilettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kameralı güvenlik sistemi ve elektronik bilet uygulamasına geçişle ilgili süreç hızla daralıyor ki kanuna göre bu sezon geçilmesi gerekiyordu. Hazır olamadıklarını, önceki federasyonun bu konuda çalışma yürütmediğini, bundan dolayı hazırlık yapamayacaklarını ifade ettiler. Kanunu değiştirdik, süreyi uzattık. Yeni uzatma asla olmayacak. Bir öteleme ya da erteleme kesinlikle söz konusu bile edilmeyecek. Dolayısıyla biz bunu içeren yazımızı TFFye gönderdik. En kısa sürede kameralı güvenlik sistemine geçildiğinde ve elektronik bilet uygulaması başladığında 6222 sayılı kanunun uygulamasında savcılık makamlarının özeni ve dikkati bu konuyla bütünleştiğinde ben spor alanlarındaki şiddet olaylarının tamama yakın bir şekilde sonlandırılacağına inanıyorum. Çünkü orada seyirden men cezası var. Hapis cezası, para cezası var. Taşkınlık yapan bir taraftar holiganlık yapan bir grup, kanun uygulandığında bir sonraki maça herkes tribünlere giderken kanun nedeniyle seyirden men cezası alan taraftar karakola gidip imza atmak zorunda kalacak. Bu kadar net.
    
     -Hükümetimiz senede 13,5 milyon dolar Formula 1 organizasyonuna isim hakkı bedeli ödedi-
    
     Bakan Kılıç, Formula 1 Yarışlarının, Türkiyeye yeniden gelmesi konusundaki soruya ise şu yanıtı verdi:
     Formula 1in Türkiyeye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey yok. Bu konu tamamen özel sektör konusu. Bu konu başlangıcında da bir özel sektör konusuydu ama Formula 1 konusunda bir alışkanlığın oluşması için deyim yerindeyse, seyir zevki olanların ayağını yarış pistine alıştırmak için devletin o konuda yaptığı bir fedakarlık vardı. 5 yıl boyunca hükümetimiz senede 13,5 milyon dolar Formula 1 organizasyonuna isim hakkı bedeli ödedi. Buna mukabil tüm gelirler de organizasyon tarafından alındı. Yani devletin bu işten herhangi bir kazancı olmadığı halde, yıllık 13,5 milyon dolar ödeme yaptı.
     Şu an benim takip edebildiğim kadarıyla İstanbul Ticaret Odası kendi kullanımlarında olan, tümüyle tasarruf hakkına sahip oldukları bu pisti bir özel sektör işletmesine kiralamış durumda. Dolayısıyla bu özel sektör işletmesi arzu ederse Formula 1i getirebilir, getirecektir. Ama özel şirket Formula 1i getirebilmesi için kendilerine teklif edilen isim hakkı bedelini bizim ödememiz gibi düşünce söz konusu değildir.
    
     -Hiçbir hak arayışının muhatabı olarak siyaset kurumu gösterilmemeli-
    
     Bakan Suat Kılıç, bir gazetecinin, Malumunuz siz gazetecilikten gelen ve bizi en iyi anlayan siyasetçilerimizden birisiniz. Biz bugün akşama ana habere sizin bu gezinizi çıkartmak istiyoruz. Dolayısıyla buna bağlı bir soru sormak istiyorum. 2010-2011 sezonu şampiyonu Trabzonsporun verilmeyen kupasıyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz ve ne olacak sorusu üzerine şunları söyledi:
     Sen iyi bir haber yap ya da gündeme gel diye, benim senin istediğin şekilde bir soruya istediğin bir şekilde cevap vermem söz konusu değil. Gençlik ve Spor Bakanlığı, kupanın adresini veya sahibini belirleme makamı değil. Bu konudaki makamlar bellidir. Yargıya intikal edilen konular çerçevesinde muhatabı yargıdır. Yargıya intikal etmeyen talimatnameler çerçevesinde değerlendirilmesi gereken hususlarda ise muhatabı TFFdir. Bu konu siyasal kararlarla ilgili yönetilebilecek bir konu değildir. Bu konuda siyasi bir kararla, kupa sizin ya da değil deme şansına sahip değiliz. Bu şansa sahip olmadığımızı konunun tüm muhatapları da zaten biliyor.
     Trabzonsporun hak arayışı konusuna gelince. Bu konu da değişik zamanlarda değişik sorularla bize geldi. Her zaman her zeminde söylediğim şu oldu. Gene aynı şeyi söylüyorum. Trabzonspor, bu konuda bir hak iddiasındaysa, elbette ki hak iddiasında olanın hukuk çerçevesinde ve hukuki süreçleri çalıştırarak hakkını takip etmesi en doğal hakkıdır. Hiç kimse bir diğerinin hak arayışından rahatsızlık duymamalı. Ama hiçbir hak arayışının muhatabı olarak siyaset kurumu gösterilmemeli. Bu denge doğru kurulduğu takdirde bütün süreç rayında işlemeye devam edecektir.
     Vali Mayda, ziyaret anısına Bakan Kılıça Osmanlı sikkelerinin bulunduğu bir plaket sundu. Valilik ziyaretinin ardından esnaf ziyaretinde bulunan Bakan Kılıç, daha sonra AK Parti Gümüşhane İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Kılıç, partililerle basına kapalı olarak görüştü.
    
     Muhabir: Burak Altınöz / Selçuk Kılıç/ Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Gümüşhanede: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER