Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: -Türkiyede 18 milyon öğrenci var. Düşünün, Yunanistanın nüfusu kadar ülkemizde öğrenci var. Ancak hükümetimiz, Sayın Başbakanımızın liderliğinde eğitimde çığır açıyor -Biriniz Kürtçe, biriniz Tür


UŞAK (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın liderliğindeki hükümetin, Yunanistanın nüfusu kadar öğrenciye sahip Türkiyede, eğitim alanında çığır açtığını söyledi.
     Kılıç, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çeliki ziyaret ederek, üniversite ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Üniversitenin anı defterini de imzalayan Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Uşak Üniversitesi 1 Eylül Yerleşkesindeki kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulundu.
     Bir araya geldiği öğrencilerin sorun ve isteklerini dinleyen Bakan Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu bütçesinin iki katına çıkarıldığını, halen Türkiye genelinde 308 bin yükseköğrenim öğrencisinin Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kaldığını belirtti.
     Kılıç, yurtların standardının sürekli yükseltildiğini, yeni yapılanların hizmete girmesiyle de kapasitenin 400 bine ulaşacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Sizi en çok anneniz babanız düşünür, ondan sonra biz düşünüyoruz. Siz, bizlere emanetsiniz. Her türlü sorununuzu çözmek için gece gündüz çalışıyoruz. Tüm dünya krizde. Türkiyede 18 milyon öğrenci var. Düşünün, Yunanistanın nüfusu kadar ülkemizde öğrenci var. Ancak hükümetimiz, Sayın Başbakanımızın liderliğinde eğitimde çığır açıyor. Düşünün, 10 yıl öncesiyle ülkemizi kıyaslayın. Bu ülkedeki öğrenciler kitap bulamazken, şimdi 18 milyon öğrencinin kitabını hükümetimiz karşılıyor. Kaldığınız yurtlara bakın, sizin için her şey düşünüldü. Şimdi size ücretsiz internet imkanı sağlayacağız. Bunun yanında, artık battaniyeleri kaldırıyoruz, yerine bakteri tutmayan elyaf yorganlar temin ediyoruz.
     Öğrenci sağlığını da düşündüklerine değinen Kılıç, şunları söyledi:
     Sayın Başbakanımız onca işinin arasında, ekonomik kriz, İsraille olan sorun, dış siyaset gibi konuların arasında benim yurtta kalan öğrencilerim acaba kahvaltı yapıyor mu diye düşünüp sizlere yemek yardımı yapılmasını sağlıyor. Kahvaltı için 2 lira, akşam yemeği için de 4 lira olmak üzere aylık toplam 180 lira Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan öğrenciye yemek desteği yapılıyor. Biz ne yaparsak 308 bin öğrenciye eşit olarak yapıyoruz. Öğrencilerimize eğitim bursları veriyoruz. Burs veremediklerimize kredi imkanı sağlıyoruz.
     Kılıç, burs alan bir öğrencinin, artık sigortalı işe girene kadar kredi borcunu geri ödemek zorunda olmadığına da işaret ederek, Ülkede nereden nereye gelindiğini görün istiyorum. Bütün bunların karşılığında sizden tek bir şey istiyorum. Çok okuyun, iyi eğitim alın. Bizim makamlarımıza sizler geleceksiniz. Kendinizi her alanda geliştirin ve ülkenize hizmet etmek için adeta birbirinizle yarışın. Bizden daha iyi hizmetler üreteceğinize eminim diye konuştu.
    
     -İkinci öğretimden devletin kasasına 1 lira gitmiyor
    
     Bakan Kılıç, bir kız öğrencinin, ikinci öğretimlerdeki eğitim ücretinin kaldırılmasına ilişkin talebi üzerine, şöyle dedi:
     Mutlak adaleti sağlayamazsınız. Bakın siz bugün yurttasınız ama yurda girmeye hak kazanamayan öğrenciler de var. Siz yurtta kaldığınız için ayda 180 lira yemek desteğinden yararlanıyorsunuz ama diğer öğrenciler yararlanamıyor. İkinci öğretimlerden alınan ücretten devletin kasasına 1 lira girmiyor. Bu ücretin tamamı gece aydınlatmalarına, gece güvenlik hizmetine, ısınmaya ve gece ek derslere giren öğretim görevlilerine ödenen ücrete gidiyor. Devletin kasasına 1 lira gitmiyor. O yüzden bununla onu karıştırmayın.
    
     -Erkek öğrencilere nasihat-
    
     Kılıç, daha sonra geçen hafta karşıt görüşlü iki öğrenci grubu arasında kavganın yaşandığı erkek öğrenci yurduna geçti.
     Burada öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Kılıç, şunları kaydetti:
     Sizin burada bulunma nedeniniz okumak. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Anne babalarınız sizi okumanız için buraya getirdi. Her birinizin farklı siyasi görüşleri olabilir. Bu, bizim kültürümüz. Ama şunu unutmayın, tek devlet, tek millet, tek bayrak altında yaşıyoruz. Biriniz Kürtçe, biriniz Türkçe, biriniz Lazca konuşuyor olabilir. Ancak hepimiz ülkemizin gelişmesi ve büyümesi için ortak hedefe doğru ilerlemeliyiz. Tek amacımız bu olmalı.
     Yurt bahçesine öğrencilerle çam ağacı diken Bakan Kılıç, daha sonra Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kalfa Korusu Spor Kompleksinde incelemelerde bulundu.
     Uşak kadın ve erkek cirit takımları arasındaki gösteri maçını izleyen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, daha sonra kompleksteki spor salonunda Engelsiz Yaşam Merkezi sporcularıyla bir süre masa tenisi oynadı.
    
     Muhabir: Soner Kılıç / Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER