Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Eğer halk sağlığını tehdit eden bir unsur varsa, bir ürüne konulmaması gereken bir madde konulmuşsa, taklit ürünü olmuşsa ve tüketici kandırılıyorsa o zaman biz, verdiğimiz cezayı ve o firmanı


ANTALYA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Eğer halk sağlığını tehdit eden bir unsur varsa, bir ürüne konulmaması gereken bir madde konulmuşsa, taklit ürünü olmuşsa ve tüketici kandırılıyorsa o zaman biz bu verdiğimiz cezayı ve o firmanın ismini, ürününü halkla paylaşıyoruz, teşhir ediyoruz dedi.
     Eker, 1. DOMATEXPO Fuarı için geldiği Kumluca ilçesinde sebze üretimi yapan firmaların tesislerini gezdi. Ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, Türkiyede gıda güvenliğinin sağlanması, güvenilir gıdaya ulaşılabilinmesi konusunda 2012 yılında yeni bir uygulama başlattıklarını anlattı. Önceden firmaya idari para cezası verdiklerini, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, ürünü toplattıklarını, iş yerini kapattıklarını, üretim iznini iptal ettiklerini hatırlatan Eker, Eğer halk sağlığını tehdit eden bir unsur varsa, bir ürüne konulmaması gereken bir madde konulmuşsa, taklit ürünü olmuşsa ve tüketici kandırılıyorsa o zaman biz bu verdiğimiz cezayı ve o firmanın ismini, ürününü halkla paylaşıyoruz, teşhir ediyoruz. Halka diyoruz ki Ey vatandaş, bu firma, şu marka ürün içine konmaması gereken bir şey koymuş, taklit ürünü yapmış diyoruz dedi.
     Eker, bakanlığın izin veya ruhsat verdiği bazı gıda takviyelerinin ise ilaç olmadığının altını çizdi. Bu maddelerin, insanların günlük yiyeceklerinin yanında ilaveten kullandıkları bitkisel ürünler olduğunu dile getiren Eker, bunları ilaç gibi değerlendirmenin ise tüketiciyi kandırmak olacağının altını çizdi.
     Gıda takviyesi olarak izin verilen bir maddenin içine bazı firmaların kimyasal madde koyduğunu tespit ettiklerini söyleyen Eker, Sonra reklamlara çıkıyor Bu ürünü yediğinizde kilo verirsiniz diyor. O üründe zayıflamada kullanılan bir kimyasal ilacın olduğunu tespit ettik. Mesela sibutramin koymuş. Sibutramin, kimyasal bir madde, oraya asla konmaması gerekiyor. Çünkü ilaç diye konuştu.
    
     -Halkın gücü önemli-
    
     Bu tür ürünlerin üretilmemesi için gerekli mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Eker, en büyük cezanın ise halka şikayet etmek olduğunu kaydetti. Bakan Eker, Para cezası veriyorsunuz, savcılığa gönderiyorsunuz, idari para cezası kesiyorsunuz, 10 bin lira, 11 bin lira, 12 bin lira. Ürünü piyasadan toplatıyoruz, topluyoruz, yasaklıyoruz, iş yerini kapatıyoruz ama bazen bunların hepsi yetmiyor. O markayı ve ürünü halka şikayet ettiğiniz zaman o halkın gücü var ya çok güzel bir güç, çok etkili bir güç, o güç amaca en güzel şekilde hizmet ediyor dedi.
     Bakan Eker, bal, et, et ürünleri, süt ve süt ürünlerinde yaptıkları çalışmayı şimdi de GDOlu ürünler için sürdüreceklerini kaydetti.
     Türkiyede herkesin gıda güvenliğine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Eker, Herkes bu memlekette dikkat edecek. Kim ki insanlara, yiyecekleri, içecekleri, bir gıda maddesini satıyorsa bunun sağlığa uygun olduğundan emin olacak, bunu denetleyecek, bunu kendisi kontrol edecek, içine yanlış bir şey ilave etmeyecek, vatandaşı kandırmayacak. Tüketicinin sağlığına dikkat edecek diye konuştu.
     Eker, bugüne kadar 7 firmanın açıklandığını ve tespitler devam ettikçe açıklamaya devam edeceklerini, uygulamanın vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandığını söyledi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER