Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Biz devraldığımızda çiftçiye verilen destek 1 milyar 800 milyon liraydı, 2012 yılında bu rakam 7,5 milyar liraya çıktı, 2013 yılının bütçesinde çiftçiye ayrılan destek miktarı ise 9 milyar


ANTALYA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Biz devraldığımızda çiftçiye verilen destek 1 milyar 800 milyon liraydı, 2012 yılında bu miktar 7,5 milyar liraya çıktı, 2013 yılının bütçesinde çiftçiye ayrılan destek miktarı ise 9 milyar lira dedi.
     Bakan Eker, 1. DOMATEXPO Fuarı için geldiği Kumlucada Ziraat Odası İlçe Başkanlığı binasının açılış törenine katıldı. Eker, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin Türkiyenin tarım sektörünün gelişmesine, tarımsal üretimde verimliliğin, kalitesinin artmasında etkili bir kuruluş olduğunu söyledi.
     Türkiyenin sebze ve meyve ihracatının geçen sene 2,5 milyar dolar ve burada Antalyanın payının da 500 milyon dolara yakın olduğunu dile getiren Eker, domates ihracatının da 439 milyon dolar, Antalyanın ise 178 milyon dolar olduğunu kaydetti.
     Kumlucanın sebze ihracatının 85 milyon dolar, domates ihracatının ise 36 milyon dolar olduğunu anlatan Eker, bu rakamların ciddi bir potansiyeli oluşturduğunu belirtti.
     Türkiyede 10 yıl önce 7 milyon civarında çiftçi çalıştığını dile getiren Eker, 7 milyon çiftçi bir yıl boyunca çalışıyordu ve karşılığında aldığı 23 milyar dolarlık tarım hasılatıydı. Türkiye, dünyanın 11inci ülkesiydi, Avrupada 4üncüydü. Yine aynı araziyi işliyoruz, yaklaşık 6,5 milyon insan çalışıyor. Aynı arazide bugün 62 milyar dolarlık hasılat gerçekleşti. Türkiye, 23 milyar dolarlık tarım üretiminden, 62 milyar dolarlık tarım üretimine çıktı diye konuştu.
     Bu başarıya teşviklerle, verimliği artırarak, teknolojiyi geliştirerek ulaştıklarını söyleyen Eker, zaman zaman sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıların da tabiat şartlarından kaynaklandığını ifade etti.
     Domates fiyatlarının geçen yıla göre bu yıl düşük olduğunu, bu doğrultuda çiftçinin de sıkıntı yaşadığını kaydeden Eker, mevsimin iyi gitmesiyle tarladaki, yayladaki üretimin devam ettiğini, bir yandan da sera üretimlerinin başladığını ve üretimin artmasıyla fiyatların düştüğünü söyledi.
     Çiftçilerin her zaman desteklenmesi gerektiğine ve çiftçiye en fazla desteğin son 10 yıl içinde verildiğine işaret eden Eker, Biz devraldığımızda çiftçiye verilen destek 1 milyar 800 milyon liraydı, 2012 yılında bu rakam 7,5 milyar liraya çıktı, 2013 yılının bütçesinde çiftçiye ayrılan destek miktarı ise 9 milyar lira dedi.
     2004 yılında üretici birlikleri konusunda çalışma yaptıklarını bir kanun çıkardıklarını söyleyen Eker, Önceki yıllarda üretici birlikleri ürünleri almış, yüksek fiyat vermiş, sonra ürünü satamamış, hazineye fatura edilmiş, bu da bütçe açıklarına neden olmuş, bütçe açıkları da dönmüş çiftçinin cebini yakmış, memurun, işçinin, emeklinin, cebini yakmış. Şimdi bunlar kalktı. O yöntem başarılı yöntem değildi, Türkiyeyi ekonomik krizden krize soktu diye konuştu.
     Bakan Eker, üretici birliklerin bir araya gelmelerini ve kendi sorunlarına çözüm üretmelerini sağlayacak çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
    
     -Anahtar kelime verimlilik-
    
     Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün itibarıyla Türkiye genelinde 400 civarın odanın kendi binasında hizmet verdiğini söyledi.
     Sivil toplum örgütü olarak, mensuplarından sağladıkları tüm gelirlerin yerinde ve doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Hedefimiz çok büyük ve burada anahtar kelime verimliliktir. Eğer elimizdeki imkanları verimli kullanamazsak, yaptığımız bütün işler boşa gider. Dünyadaki rakiplerimizle yarışmamış için çiftçilerimizi, kadınlarımızı eğitmeliyiz, herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır dedi.
     Bakan Eker, açılış sonrası AK Parti Kumluca ilçe Teşkilatını ziyaret etti.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir - Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER