Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakırda: En çok ihtiyaç hissettiğimiz şey bu bölgede terörün sonlandırılması, barış ve huzur ortamının sağlanmasıdır -İnanıyorum ki Diyarbakır, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ile eğ


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, En çok ihtiyaç hissettiğimiz şey bu bölgede terörün sonlandırılması, barış ve huzur ortamının sağlanmasıdır dedi.
     Eker, yapımı tamamlanan 150 yataklı Ergani Devlet Hastanesinin açılış kurdelesini kestikten sonra hastanenin konferans salonunda katılımcılara hitap etti. Bakan Eker, Diyarbakırın nebiler, sahabeler, krallar şehri olarak bilindiğini, medeniyetlere beşik, yuva ve merkez olmuş önemli bir şehir olduğunu söyledi.
     Erganinin de Zülküfül peygamber makamına sahip olmakla inancın, kültürün önemli merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Eker, Hem de tarihimizin önemli başlangıç noktalarından birisidir. Ergani yakınlarında tespit edilen arkeolojik buluntular, bundan 10 binlerce yıl önce burada insanlığın yerleşik bulunduğunu, tarım yapıldığını ve burada inşa edilen birikimle medeniyetler kurulduğunu biliyoruz diye konuştu.
     1956 yılında Erganide bir sağlık merkezi kurulduğunu, 1970li yılların sonunda ise bunun yerine 25 yataklı bir hastane inşa edildiğini anlatan Eker, şöyle dedi:
     Ama bugün 17 ayrı uzmanlık alanında 40 uzman hekimin çalıştığı 150 yataklı bir hastane var. 23 milyon lira harcanmak suretiyle kurulmuş tam teşekkülü bir hastane. Erganinin sadece sakinlerine değil, çevre ilçelerdeki vatandaşlarımızın da şifa bulduğu, bulacağı bir önemli sağlık merkezi. Biz Erganiye, Erganililere ne kadar çok hizmet etsek azdır. Çünkü, insanlığın yerleşik hayata geçtiği ve medeniyet inşa ettiği topraklardır burası. Günümüze kadar süren insanlığın kültür mirasına önemli katkılar sağlamış; devlet adamlarının, büyük edebiyatçıların, şairlerin yetiştiği bir yerdir aynı zamanda. Biraz önce üstad Sezai Karakoçun şiirlerinden dizeler okundu burada. İnanıyorum ki bu topraklar şu anda da şairler yetiştiriyor, gelecekte de büyük sanatçılar, edebiyatçılar, şairler yetiştirecek. Çünkü buranın dokusunda aşk var. Dicle ki medeniyetlerin inşa edildiği, bütün Mezopotamyayı bereketiyle sulayan Dicle Nehri hemen buradan akıyor, buradan doğuyor, burada büyüyor. Buradan gelişip Basraya kadar birçok şehre hayat veriyor, su veriyor. Diyarbakır, Musul, Bağdat ve Basra bunların hepsi Diclenin bereketli sularıyla sulanmış tarih boyunca insanlığa yaptıkları kültürel katkıyı, birçok hizmeti bu bereketli sulardan beslenmek suretiyle inşa etmişlerdir. O nedenle Erganiye yapılan ve yapılacak olan hizmetlerin çok ama çok önemli olduğunu biliyoruz.
     Eker, hükümetin en çok önem verdiği konulardan birisinin sağlık alanındaki hizmetler olduğunu ifade ederek, Diyarbakırı büyük bir eğitim araştırma hastanesine kavuşturduklarını, 450 yataklı Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastanesinin bölgeye hizmet eden en büyük hastane olduğunu yanı sıra Eğil, Hani, Silvan ve Bismil ilçelerinde büyük hastaneler olduğunu ifade etti.
    
     -Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ile mesafe kaydedecek-
    
     Bakan Eker, 2 gün önce TBMMden Diyarbakırda yeni bir üniversite kurulmasıyla ilgili kanunun geçtiğini anımsattı.
     Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin Diyarbakıra hayırlı ve uğurlu olmasını dileğinde bulunan Eker, şunları söyledi:
     Diyarbakırda kurulan ilk vakıf üniversitesi. Diyarbakırın Dicle Üniversitesinden sonra kurulan ikinci üniversitesi ve hem Diyarbakırda artan nüfusun eğitim ihtiyacının en kaliteli şekilde, en iyi şekilde verileceği bir üniversite olacak, çeşitli branşları ve bölümleriyle. Ama en az onun kadar önemli olan bir şey daha var, şarkın en sevgili sultanı Selahaddin Eyyubi ismini taşımasıdır. Türkiyede birlik ve beraberliğin, huzur ve kardeşliğin inşa edildiği bir süreçte onun ismiyle Diyarbakırda bir üniversite kuruluyor olması ayrıca özel bir anlama sahiptir. Burada yaşayan diller enstitüsü kuruluyor. İnanıyorum ki Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Üniversitesi ile eğitim alanında mesafe kaydedecek ve önemli araştırmalar yapılacak. Alimlerin yetişmesine inşallah vesile olacak.
     Bölgeye yapılan hizmetleri anlatırken Diyarbakır Havaalanı terminalinin yapımı ve toplulaştırma çalışmalarına da değinen Eker, Sivil havaalanının 250 milyon liranın biraz üzerinde bir keşif bedeliyle ihalesi yapıldı. İçinde aynı anda 10 uçağın hizmet alabileceği, yer hizmetlerinden istifade edebileceği önemli bir kısmı körüklü dediğimiz servisten faydalanacak. Uluslararası uçuşlara açık bir yeni terminal binası, yeni bir apron. Şanlıurfa yolundan sağlanacak bir girişle oradan dolayısıyla ne trafik keşmekeşi yaşanacak, ne de başka bir sıkıntı. Apron ve taksi yolu haziranda tamamlanacak. Terminal binası da en geç 2 senede hizmete girecek. Tarımla ilgili Diyarbakırda yaklaşık 700 bin hektar alanda toplulaştırma yapıyoruz. Bu Diyarbakır bölgesinde tarımsal üretim faaliyetlerinin geleceği açısından çok önemlidir. Kralkızı ve Dicle barajlarının kanal inşaatları yapılıyor. Sularını ta Savurdaki dağların eteklerine kadar taşıyacak. 200 kilometreye yakın ana kanalın 1,5 ay önce 61 kilometrelik bir kısmı hizmete açıldı. Geri kalan kısmı da bu yıl içerisinde tamamlanıyor. Dicle ve Kralkızı barajları ile sulanacak alan 1 milyon 400 bin dönüm. Silvan barajıyla da 2 milyon 400 bin dönüm arazi sulanmış olacak dedi.
    
     -Bir tek gözyaşı dökülmesin, kan akmasın-
    
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti hükümetinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine sağladığı yatırımların tutarının eski parayla yaklaşık 37 katrilyon lira olduğunu vurguladı.
     En çok ihtiyaç hissettiğimiz, bu bölgede terörün sonlandırılması, barış ve huzur ortamının temin edilmesi, sağlanmasıdır diyen Eker, hükümetin bu konuyla ilgili atılması gereken siyasi adımları da attığı ve atmaya devam ettiğini söyledi.
     Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bir tek gözyaşı dökülmesin, kan akmasın, bu bölge beklediği arzu ettiği huzur, güven, barış ve kardeşlik ortamına yeniden kavuşsun. AK Parti bunun çabası içerisinde, bunun gayreti içerisindedir. Gelişmeler de, inşallah yeni süreçte, son derece hayırlı bir sürece bizi götürür, bununla ilgili elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Hükümetimizin temel projelerinden birisidir. Vatandaşlarımızı hiçbir ayırım gözetmeden, Türkiyenin hiçbir bölge farkı gözetmeksizin doğuda da, batıda da, kuzeyde de, güneyde de, Türk, Kürt, Arap, Çerkez kim varsa bizim vatandaşımız ise, onların hepsinin demokratik bir sistem içerisinde, demokrasinin nimetlerinden istifade edecek şekilde kendi kültürlerini, kimliklerini, dillerini rahatça benimseyip konuşabilip, geliştirme imkanına sahip olarak medeniyetin nimetlerinden istifade ederek Türkiye Cumhuriyetinin her beşeri müreffeh bir vatandaşı olarak yaşayabileceği bir sistem yeşertmeye çalışıyoruz. Bizim siyasetteki gayemiz budur. Vatandaşımıza, halkımıza etnik mensubiyeti, kimliği, bölgesi ne olursa olsun, kim olursa olsun ona bu hizmeti götürebilmektir.
     Sağlık çalışanlarının zaman zaman maruz kaldığı olaylara da değinen Eker, Hekim kardeşlerimiz çok fedakarca hizmet veriyorlar, maalesef zaman zaman bizi üzen saldırılara maruz kalıyorlar haksız bir şekilde, o davranışları da kınadığımızı ifade etmek istiyorum şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan - Cihan Eser
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER