Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sorunlarımızı, Kürt sorununu, biz Türkiyenin demokratikleşmesi ve sivilleşmesi yoluyla çözmeye çalışıyoruz -Daha ileri demokratikleşme ve sivilleşme ortamının oluşması, daha iyi bir g


ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Sorunlarımızı, Kürt sorununu, biz Türkiyenin demokratikleşmesi ve sivilleşmesi yoluyla çözmeye çalışıyoruz dedi.
     SODES projesi kapsamında Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden Ankaraya gelerek İngilizce yaz eğitim kampını tamamlayan 250 lise öğrencisinin mezuniyet töreni, Turgut Özal Üniversitesinde yapıldı. Törene katılan Bakan Eker, yaptığı konuşmada, GAP Eylem Planı kapsamında birçok başlıkta tedbirler alındığını, bunlar arasında birçok altyapı yatırımı olduğu kadar eğitime, meslek edindirmeye yönelik sosyal projeler de bulunduğunu ifade etti.
     SODES projesi kapsamında uygulanan Genç Liderler Akademisi programıyla Doğu ve Güneydoğu illerinden geçen yıl gelen 600, bu yıl 2500 öğrenciye İngilizce eğitimi verildiğini anlatan Bakan Eker, üniversitelerin programa katkı vermesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
     Kendisinin Diyarbakırda doğduğunu ve çok zor şartlarda okuduğunu belirten Eker, hiçbir zaman üniversite okuyacağına olan inancını yitirmediğini söyledi.
     Gençlere de bu inançlarını yitirmeme tavsiyesinde bulunan Eker, İnsan bir şeye inanınca arzu edince onun için gerekli çabayı da gösterince bunun nasip olacağını düşünüyorum. İçinde yaşadığımız şartlar zor olabilir, sıkıntılı olabilir ama biz azimle kararlılıkla kendi üstümüze düşeni yaparsak... Nedir üstümüze düşen- Derslere çalışmak, ödevleri yerine getirmek biz onu yaparsak ondan sonrası başarılı olunur. Gelecekte Türkiyeyi siz yöneteceksiniz sizlerle bugün ne kadar donanımlı olursanız, ne kadar geniş bir ufukla meselelere bakabilirseniz o kadar Türkiye kalkınır, o kadar ileriye gider diye konuştu.
    
     -Kürt sorunu-
    
     Konuşmasının ardından öğrencilerin programa ilişkin düşüncelerini de dinleyen Bakan Eker, Hakkariden gelen bir öğrencinin Bölge halkına, biz gençlere ne gibi tavsiyeniz var sorusu üzerine, Türkiyeyi birlikte inşa ettiklerini ve bazı sorunların bulunduğunu ancak bu sorunları da birlikte sevgiyle çözeceklerini söyledi. Bakan Eker, şöyle devam etti:
     Sorunlarımız olduğu zaman, bu sorunları yeni sorunlar yaratarak, yeni sorunlar oluşturarak, başkalarının canını yakarak değil, eğer bir demokratik talebimiz varsa bize göre bir şey yanlışsa onu düzeltme talebini ifade ederken, demokratik haklarımızı kullanırken, hiç kimseye zarar vermeden bunu ifade etmemiz lazım.
     Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesi için söylüyorum; orada yaşanan bazı sorunlar var. Ben o bölgenin evladıyım. Bu sorunlarımızı, biz Türkiyenin demokratikleşmesi ve sivilleşmesi yoluyla, Kürt sorununu çözmeye çalışıyoruz. Bu sorunu yeni sorunlar meydana getirmeden, Kürt sorununu demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla hakların, daha önce verilmemiş hakları, o hakları tanıyarak ki bu bir lütuf değildir, Türkiye vatandaşlarının haklarıdır, bu hakların teslim edilmesi lazım.
     Daha önce Kürtçe üzerinde baskılar ve yasaklar olduğunu kaydeden Eker, bugün artık Türkiyede üniversitelerde Kürtçe okutulduğunu, 24 saat yayın yapan devlete ait ve özel televizyon kanalları bulunduğuna dikkati çekti.
     Dile ait, kültüre ait bu gibi sorunların demokratikleşme, sivilleşme yoluyla kendilerinin attığı adımlarla aşama aşama çözüldüğünü belirten Eker, aynı coğrafyada farklı kavimlerin yıllarca bir arada barış içinde yaşadığını, bunun tekrar inşa edilmemesi için hiçbir sebep olmadığını vurguladı.
    
     -PKKnın Kürtlerle ilgili taleplerden çok kendi politik çıkarları var-
    
     Terör sorununa da değinen Eker, şu anda PKK terör örgütünün Kürtlerle ilgili taleplerden daha çok kendi kadrolarının politik çıkarları peşinde olduğunu, talep edilenlerin, ifade edilenlerin hiçbirisinin Kürtlerle alakası olmadığını bildirdi. Eker, Ne zaman biz parlamentoda bir karar alıyoruz, hükümet bir şey açıklıyor, bir şey söylüyor, bir bakıyorsunuz, bir yere öyle bir bomba koyuluyor, öyle bir de mayın patlatılıyor ki ortamı zehirlemek amaç dedi.
     Terör örgütünün bölgede yatırım yapılmasını da istemediğini ifade eden Eker, yatırımın yapılması durumunda istihdamın artacağını, refahın, zenginliğin artacağını, PKKnın da bunu istemediğini söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:
     Kendi politik çıkarları var. O kadronun, PKKnın, örgüt yöneticilerinin politik çıkarları var. Kendi kişisel çıkarları var. Bunu sanki Kürtlerin tamamının sorunuymuş gibi dile getirip, o olay üzerinden Kürt meselesini, bu perdeyle bu şekilde dile getirmeye çalışıyorlar. Bu yanlış. Bunlara karşı bizim dikkatli olmamız lazım. Çünkü demokratikleşmeyi artırıp, sivilleşmeyi artırıp, herkesin kendi dilini, geleneğini yaşayabileceğini, öğrenebileceği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her yerde sahip olduğu hakların herkes tarafından sahip olunması, bizim istediğimiz bu. Böyle bir sistem oturtmaya, böyle bir sistem yerleştirmeye çalıyoruz. Bunun önünde eskiden engeller vardı, yasaklamalar vardı. Biz bu yasaklamaları kaldırdık. Daha ileri demokratikleşme ve sivilleşme ortamının oluşması daha iyi bir geleceğin oluşması için de bu saldırıların durması lazım. Onlar da bunu engellemek için her gün yeni bir saldırı yapıyor. Bütün bunlar yılgınlık ve korku yaratmak için yapılıyor. Zorla benim gibi düşüneceksin benim söylediğim şekilde... Ben oy verme diyorsam oy verme diyor, ben sandığa gitme diyorsam sandığa gitmeyeceksin. Ya şuraya oy vereceksin ya benim gibi düşüneceksin ya da sana zarar veririm diyor örgüt. Biz de buna karşıyız
     İnsanların farklı düşünebileceğini, başkasına zarar vermediği sürece bu düşüncelerini söyleyebileceğini demokratik haklarını taleplerini ifade edebileceğini belirten Eker, Farklı düşünüyorsa farklı düşünsün, muhalefet ediyorsa muhalefet etsin ama bunu yaparken zarar vermesin, şiddet kullanmasın. Bunu yaparken terör saldırılar gerçekleştirmesin bizim istediğimiz bu ifadesini kullandı.
     Konuşmaların ardından Eker, başarılı öğrencilere hediye verdi. Program kapsamında da öğrenciler, Türkçe, İngilizce, Kürtçe şarkılar söyledi.
    
     Muhabir: Zeynep Akyıl
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER