Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Çözüm süreci, Diyarbakırın kalkınmasına çok büyük ivme kazandıracak


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecinin Diyarbakırın kalkınmasına çok büyük ivme kazandıracağını söyledi.
     Beraberinde Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Vali Mustafa Toprak ve AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç ile Sur ilçesindeki tarihi İçkale bölgesine gelen Bakan Eker, burada devam eden restorasyon çalışmalarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
     Eker yaptığı konuşmada, Diyarbakırda 2002 yılından bu yana yoğun olarak süren çalışmalar sayesinde şehrin tarihi dokusunun yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, bu sayede Diyarbakırın hak ettiği şöhreti yeniden yakalayacağını söyledi.
    
     -Diyarbakır tekrar görkemli günlerine kavuşacak
    
     Diyarbakırın son çeyrek yüzyılda hep bir meseleyle anıldığını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:
     Artık Diyarbakır medeniyetlere beşik olma vasfıyla, tarihe, edebiyata, tarıma ve sanata yaptığı katkılarıyla tanınacak. Diyarbakırda peygamberlerin kabri var ama kimse pek bilmiyor. Diyarbakırın bir tarafı ön plana çıkarılmış, herkes sadece onu biliyor. Diğer bütün özellikler ve güzellikler kaybolmuş durumda. İnşallah çözüm süreciyle bunlar da tekrar gün yüzüne çıkacak, Diyarbakır tekrar görkemli günlerine kavuşacak. 2002den sonraki süreçte Diyarbakırdaki tarihi eserlerin restorasyonu için harcanan para yaklaşık 50 milyon liradır. Bu çok önemli bir miktardır. Bu şehir çok büyük bir cazibe merkezi olacak. Çözüm süreci, Diyarbakırın kalkınmasına çok çok büyük ivme kazandıracak. Çünkü bütün sorunlar bir sorunun gölgesinde kaldı. Kimsenin güzelliklere bakacak, diğer meseleleri çözecek takati aslında yoktu. Diyarbakır, çözüm süreci nimetlerinden istifade edecek. Sur içi bölgesinde başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi sayesinde sivil mimari yapılar da kente kazandırılacak.
    
     -12 bin yıllık tarih var-
    
     Bismil Körtiktepedeki kazı alanında yapılan çalışmalarda 12 bin yıllık eserlerin bulunduğunu hatırlatan Bakan Eker, Burada 12 bin yıllık tarih var. Körtiktepede ve çevredeki diğer yerlerde bulunun eserler, tarihi İçkalede açılacak müzede sergilenecek. 2 sergi salonundan oluşan müze kompleksi oluşturuluyor dedi.
     Diyarbakır Havaalanına yeni terminal binasının yapılması çalışmalarına da değinen Eker, bu yeni terminal binasının 1,5 yılda tamamlanacağını bildirdi. 10 uçağın aynı anda yer hizmeti alabileceği şekilde oluşturulacak terminal binası sayesinde Diyarbakırın bölgenin uluslararası uçuşlar açısından da merkezi haline geleceğini vurgulayan Eker, bunun kente büyük katkısının olacağını kaydetti.
     Vali Mustafa Toprak ise tarihi İçkaledeki 9 yapının toplam 20 milyon liralık harcamayla restore edileceğini belirterek, çalışmaların 2013 yılı içerisinde sona ereceğini söyledi.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın-Ümit Özdal
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER