Giresun Adasındaki kazı çalışmaları

Giresun Adasındaki kazı çalışmaları -2011 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda 124 insan iskeletine ulaşıldı -İskeletlerin, adadaki kilisede görev yapan din adamlarına ait olduğu belirtildi


GİRESUN (A.A) - Giresun Adasında 2011 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmalarında 124 insan iskeletine ulaşıldı.
     Giresun Valisi Dursun Ali Şahinin talimatıyla, 2011 yılında Giresun Müze Müdürlüğü ve Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile ortaklaşa başlatılan kazılarda, söz konusu yıl içerisinde 72 insan iskeletinin yer aldığı 32 mezar ve çeşitli tarihi kalıntılar ortaya çıkarıldı. 2012 yılında yürütülen kazı çalışmalarında ise kuzey mezar şapelinde, su yapısının güneyinde ve kuzeyindeki çalışmalar sonucunda kilisede görev yapan din adamlarına ait 52 insan iskeleti daha bulundu.
     Ayrıca mezar içlerinde Bizans dönemine ait olduğu belirtilen üç adet çukur sikke, bir adet bronz sikke, bir adet yüzük ve iki adet bikonik formda ağırşak gün yüzüne çıkarıldı.
    
     -Kazılar tarihin aydınlatılmasında büyük öneme sahip-
    
     Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Doğu Karadenizin üzerinde insan yaşayabilen tek adası olan ve tarihte Aretias olarak adlandırılan Giresun Adasında yapılan kazıların, tarihin aydınlatılmasında büyük önem taşıdığını söyledi.
     Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk defa böylesine önemli ve detaylı bir arkeolojik kazı yapıldığına işaret eden Şahin, şunları söyledi:
     Mezarların tespiti yapılmış, mezarlar hakkında gerekli arkeolojik veriler elde edilip yapılan çalışmalar belgelendirildikten sonra bu bölümler yapının temel seviyesine kadar toprak ile doldurulmuştur. Yapının duvarlarında ise zarar görmüş yerlerin iyileştirilmesi ve eksik bölümlerin tamamlanması için çalışmalar yürütülmüştür. Ayrıca kilisenin naosunda, yer yer korunabilmiş, kayrak taşlardan oluşturulmuş zeminde de sağlamlaştırma ve tamamlama yapılmıştır. Kazı alanının çevresi ise tel örgü ile çevrilerek kuzey ve güney yönünde iki kapı bırakılmış ve kapılar da kilitlenerek kazı alanı koruma altına alınmıştır.
    
     Muhabir: Veysel Kara
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Giresun Adasındaki kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER