Göçmen kuşlar RES tehdidi altında

Göçmen kuşlar RES tehdidi altında -EÜ Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıkı: -Göç yollarına kurulan rüzgar enerji santralleri çok sayıda göçmen kuşun ölümüne neden olabiliyor -Santrallerin kurulacağı bölgelere kuş


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, göç yollarına kurulan rüzgar enerji santrallerinin (RES) çok sayıda göçmen kuşun ölümüne neden olabileceği bildirdi.
     Mehmet Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada RESlerin çok önemli yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu dile getirerek, rüzgar enerjisinden faydalanılması ancak kurulacak santrallerin yerleri belirlenirken bazı kriterlere uyulması gerektiğini vurguladı.
     Türkiyede göçmen kuşların üç ana göç yolu bulunduğunu belirten Sıkı, Birinci göç yolu Avrupa üzerinden Trakya, Orta Anadolu ve Doğu Akdeniz güzergahı, ikinci yol Ukrayna üzerinden Karadeniz, Anadolu ve Akdeniz güzergahı, üçüncü yol Kafkaslar üzerinden Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Fırat ve Dicle nehirleri güzergahıdır dedi.
     Bu üç yoldan leylek, şahin, doğan, akbaba, kartal, pelikan, bıldırcın gibi pek çok kuş türünün yılda iki kez göç yaptığını söyleyen Sıkı, bu yolların sonbahar göçünde ağustos, eylül, ekim, ilkbahar göçünde ise mart, nisan ve mayıs aylarında kullanıldığını ifade etti.
    
     -Kurulmadan önce kuş gözlemi yapılmalı-
    
     Türkiyenin değişik noktalarında hızla yeni RESler kurulduğuna işaret eden Mehmet Sıkı, santrallerin göçmen kuşların göç yollarına kurulmaması gerektiğini söyledi.
     Her yıl çok sayıda göçmen kuşun santrallere çarparak öldüğünü yada sakatlandığını kaydeden Prof. Dr. Sıkı şöyle konuştu:
     Göçmen kuşların göç yollarını değiştirmesi kolay kolay olmuyor. Binlerce yıldır aynı yolu kullanan kuşların Bu yıl buradan geçmeyelim, tehlikeli deme şansı yok. Bu nedenle siz göçmen kuşların göç yolu üzerine rüzgar santrali kurarsanız tabii ki çok sayıda kuşun ölmesi doğal.
     Öncelikle biz rüzgar enerji santralleri kurulmadan önce bölgede en az bir yıl, en az 4-5 kez kuş gözlemi yapılması gerektiğini söylüyoruz. Santrallerin kurulacağı bölgelere kuş ağları kurularak bölgeden geçen kuş trafiği öğrenilmeli. Eğer çok sayıda kuş bölgeden geçiyorsa kesinlikle o bölgeye rüzgar enerji santrali kurulmamalı. Bazı çevrelerin oturdukları yerden, hiç bölgeye gitmeden, kuş sayımı yapmadan rüzgar enerji santrali projelerine onay verdiğini duyuyoruz. Bunlar üzücü şeyler. Bunun için bilim adamlarına büyük görev düşüyor. Ayrıca bazı ülkelerde rüzgar enerji panellerin kuş sürülerinin geçişi sırasında otomatik olarak duranları kullanılıyor. Belki ülkemiz içinde bu yöntem uygulanabilir
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Göçmen kuşlar RES tehdidi altında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER