Gökova Körfezindeki kum köpek balıkları izleniyor

Gökova Körfezindeki kum köpek balıkları izleniyor -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanlar


MUĞLA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesinde kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabı tamamlandı.
     Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden yapılan yazılı açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu yıl içinde Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesinde yürütülen kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabında 80 birey gözlemlendiği kaydedildi.
     Çalışmalar sonucunda, bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip bulunan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının varlığının pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunduğu belirtildi.
     Haziran ve temmuz aylarında Boncuk Koyunda yapılan izleme faaliyetinde 50 serbest dalış gerçekleştirildiği, bu dalışlarda tek tek veya küçük gruplar halinde olmak üzere 43 kez kum köpek balığı gözlemi yapılırken, tüm çalışma döneminde 80 birey gözlemlendiği ifade edildi.
     Gökova Körfezi Boncuk Koyunun, kum köpek balığı olarak bilinen Carcharhinus plumbeus türü için önemli bir bölge konumunda bulunduğu vurgulanan açıklamada, yapılan çalışmalarda bölgenin özellikle yılın belirli dönemlerinde köpek balıklarının ağırlıklı olarak mayıs-haziran ayları arasında üreme ve çiftleşme amacıyla bu koyu kullandığını gösterdiği bildirildi.
    
     -Projeyle tehditlerin önlenmesi amaçlanıyor-
    
     Açıklamada, proje ile tehditlerin önlenmesinin amaçlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
     Bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip olan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının özellikle Boncuk Koyundaki varlığı, su altı tüfeği ile avcılık da dahil olmak üzere yasa dışı balıkçılık, katı atıklar, özellikle teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Bu tehditler, Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye, böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Gökova Körfezindeki kum köpek balıkları izleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER