Göktürk

Göktürk-2 uydusu uzayda -AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çabuk: -Atatürkün bize gösterdiği yolda Türkiye oldukça önemli bir adım atmıştır


ESKİŞEHİR (A.A) - Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, dün Çin Halk Cumhuriyetinin Gansu Eyaletindeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezinden fırlatılan Türkiyenin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2ye ilişkin, Atatürkün bize gösterdiği yolda Türkiye oldukça önemli bir adım atmıştır dedi.
     Prof. Dr. Çabuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen Göktürk-2nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katıldığı törenle dün fırlatıldığını hatırlattı.
     Başbakan Erdoğanın da konuşmasında ifade ettiği gibi artık, Türkiyenin afet yönetimi, tarım arazilerinin ve ormanların korunmasında, kentleşmenin izlenmesinde, terörle mücadelede çok daha güçlü olacağını ifade eden Prof. Dr. Çabuk, şöyle konuştu:
     Ulu Önder Atatürkün 1936 yılında Eskişehirde yaptığı bir konuşmasında şöyle demiştir; İnsanlar bir gün gökyüzünde yürüyecek, belki de aydan bize haber göndereceklerdir. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geride kalmamayı temindir. İşte Atatürkün bize gösterdiği yolda Türkiye oldukça önemli bir adım atmıştır. Uzaya hakim olmayan bir ülke tam bağımsız değildir. Eğer uzaya hakim değilseniz uçaklarınızı doğru konumlara yönlendiremezsiniz, iletişiminiz sağlayamazsınız, savunma sistemlerinizi yönetemezsiniz, afetlere karşı gerekli tedbirleri alamazsınız, ormanlarınızı, meralarınızı, tarım alanlarınızı koruyamazsınız, kentlerinizi, yerleşim alanlarınızı sağlıklı şekilde planlayamazsınız. Türkiye biraz daha bağımsız olacak. AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydının havacılık ve uzay alanında ülkemizin önde gelen bir Ar-Ge merkezi yapmak için gösterdiği çabalara teşekkür ediyorum. Havacılıkta ve uzayda çok daha güçlü bir Türkiyeye ulaşmayı diliyorum.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER