Gölün buzu çözüldü, kuşlar yuvalarına döndü

Gölün buzu çözüldü, kuşlar yuvalarına döndü -Karsta Kuyucuk Gölünün yüzeyinin donması üzerine göç etmek zorunda kalan kuşlar, buzun çözülmesiyle yuvalarına dönmeye başladı -Orman Su İşleri Müdürü Doğanay: Kuşların kış tatiller


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Arpaçay ilçesinde Kuyucuk Gölünün yüzeyinin donması üzerine göç etmek zorunda kalan göçmen kuşlar, buzun çözülmesiyle yuvalarına dönmeye başladı.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma alanı ilan edilen bölgeye, aralarında yaban kazı, yaban ördeği ve angutun da bulunduğu kuşlar, sazlıklar arasında bulunan yuvalarına döndü.
     Kars Orman ve Su İşleri Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 416 hektarlık alanı kaplayan gölün imzalanan uluslararası anlaşmalarla korunduğunu anımsattı.
     Gölün Ramsar alanı içerisinde bulunduğuna dikkati çeken Doğanay, Göl, birçok kuş türünü bir adada bulunduruyor. Bu su kuşu türlerinin binlerce sayıda bulunması, burayı ayrı bir cazibe merkezi haline getiriyor. Sulak alanlar dünyada önemli bir yere sahip. Burası ekosistem alanı dedi.
     Dünyada yer altı suyuyla beslenen çok sayıda göl bulunduğunu, Kuyucuk Gölünün de bunlardan bir tanesi olduğuna belirten Doğanay, şunları kaydetti:
     Kuyucuk Gölümüze her yıl yerli ve yabancı turistler geliyor. Hobi olarak kuş gözlemi yapan insanlar da burayı biliyor. İleride burayı doğa eğitim merkezi yapmayı düşünüyoruz. Özellikle çocuklarımızın doğaya ilgisini artırmak ve tabiatla iç içe eğlenmelerini sağlamak istiyoruz. Soğuk hava dolayısıyla donan Kuyucuk Gölümüz çözüldü. Burada bulunan kuş türlerimiz bu yüzden güney ülkelerine göç etmişlerdi. Buzlar çözülünce kuşlar tekrar geldi.
    
     -Kuşlar gölden kasım ayında gitti-
    
     Doğanay, kasım ayının ilk haftasında göç etmeye başlayan kuşlar arasında Kazakistan, Nil Nehri kıyıları ve batıya göç edenlerin de olduğunu söyledi.
     Kuşlardan büyük çoğunluğunun Hatay Boğazını geçerek Nil Nehri kıyılarına gittiğini anlatan Doğanay, şunları dile getirdi:
     Kuşların kış tatilleri bitti. Tekrar Kuyucuk Gölüne geldiler. Kuşlar üredikleri yeri asla unutmazlar, kesin geri dönerler. Kuşların yuvaları burada, çünkü ataları da burada. Doğal döngü bu şekilde devam edecek. Kuyucuk Gölü de bu doğal döngü içinde kuşlara ev sahipliği edecek. Öte yandan vatandaşlarımız da kısa bir süre içinde gölün kıyısında bulunan kuş gözlem evinden kuşları seyredebilecek.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Gölün buzu çözüldü, kuşlar yuvalarına döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER