Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç:

Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç: Gördes Ayvasına Coğrafi işaret belgesi almak için gerekli müracatlar yapıldı


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, ilçenin ünlü ayvasına Coğrafi işaret belgesi almak için müracaat yaptıklarını söyledi.
     Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayvanın ilçenin en büyük marka değerlerinden birisi olduğunu, yaklaşık 100 dönümlük ekili alanda 350 ton ayva üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.
     İlçede yetiştirilen ayvanın ülkenin her yerinden alıcı bulduğunu kaydeden Koç, şöyle konuştu:
     Eskiden çok ayva bahçesi olduğu söyleniyor. Eski kayıtlara ulaşamıyoruz ama köylerdeki ayva bahçelerinden ülkenin değişik yerlerine kamyon kamyon ayvanın gönderildiğini biliyoruz. Gördes Ayvasının Coğrafi işaret belgesinin alınması yönünde Gördes İlçesi İstişare Kurulunda karar alındı. Yaklaşık 6 aylık çalışma neticesinde belirli bir aşamaya gelindi ve nihayetinde Gördes Ayvasının Coğrafi işaret belgesi alınması için gerekli müracatlar yapıldı. İlçemizde önceden sökülen ayva bahçelerine yeniden dikim çalışmalarına başlanıldı. Ziraat Odası tarafından başlatılan proje kapsamında, örnek olması açısından 36 kişi belirlendi ve ekim ile kasım aylarından itibaren 2şer dönümlük alanlarda ayva üretimine teşvik edilerek destelenecek. Çiftçilerimize bu konuda eğitimler de veriliyor. Gelecek yıllarda bu desteğin kademeli olarak artırılmasını planlıyoruz dedi.
    
     -Soğuk Hava Deposuda yapılıyor
    
     İlçe İstişare Kurulunun toplantılarında kaybolan değerlerin yeniden canlandırılmasına yönelik görüşmelerin yapıldığını hatırlatan Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ise Gördes Ayvası başta olmak üzere, Gördes El Halıcılığının korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışma başlattıklarını söyledi.
     Akyol şöyle dedi:
     İlçemizdeki tarımsal ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla Gördes Belediyesi ile Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında ilçemize soğuk hava deposu yapılacak. Bu tesisin arazisi belediyemiz tarafından tahsis edilmiş olup, temel atma, su basmanı ve idari binanın yapımı belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Ayrıca 180 bin TL Ziraat Odası, 180 bin TL Zafer Kalkınma Ajansı tarafından proje kapsamında desteklemektedirler. İlçemize kısa bir süre içerisinde 600 ton kapasiteli soğuk hava deposunu da kazandırmış olacağız. Bu sayede, çiftçilerimize destek olarak ilçemizde yetişen ürünlerin gerçek fiyatlarında alıcı bulmasını sağlamanın yanında, başta ayva, üzüm ve kiraz meyveleri bundan sonra yılın 12 ayında da tüketicilere sunulabilecek.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER