Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: -"İnsanların etnik kimlikleriyle değerlendirilmesi, insan fıtratına ve haklarına aykırı" -"İnsanları kafataslarının niteliğine göre değerlendirmek gericilik ve kafatasçılıktır" (Fotoğraflı-G


RİZE (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "İnsanların etnik kimlikleriyle değerlendirilmesi, insan fıtratına ve haklarına aykırı" dedi.
     Bakan Yazıcı, Pazarspor Kulübü Sosyal Tesislerini ziyaret ederek, ilçede bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
     Burada konuşan Yazıcı, sporun bütün insanları birleştiren ve eğiten bir unsur olduğunu belirterek, "Spor, eğitimin en önemli ayağıdır. Eğitim olmadan bilimi gerçekleştirmek mümkün değil. Türkiyede 170in üzerinde üniversite açtık ve çok olduğunu söylüyorlar. Ülkemizde 74 milyon nüfus bulunuyor ve bunu çok görmemek lazım" diye konuştu.
     Türkiyenin coğrafyası nedeniyle, yurt içi ve dışında terörist unsurlara ait grupların bulunduğunu dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:
     "Bunlar devletin güvenlik ve istihbarat birimlerinde mevcut. Bu böyle sürüp gitsin mi- Türkiye demokratikleşme çıtasını yükseltiyor. Bu açıdan baktığımızda 10 yıl içerisinde çok büyük mesafeler almışız, iyi bir yere gelmişiz. Bir taraftan da güvenlik güçlerimiz en önemli unsur olan vatandaşın yaşama hakkını, mal ve can güvenliğini sağlama noktasında yasaların ve kanunların kendine verdiği yetkiyi kullanıyor. Yaşama hakkını koruyamadığın bir kimsenin başka haklarından söz etmenin anlamı yok."
     Dünyada istihbarat örgütlerinin, sorunların çözümünü sağlamak adına aracılık yapabildiklerini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:
     "Zor olan alanlara bile istihbarat elemanları girerler, konuşurlar. O unsurlar çok farklı yapılar içerisindeler. Onlar arasında iletişimle bile esas çözümü sağlamak için aracılık yaparlar ve dünyada bunun örnekleri var. Türkiye de bugün çok önemli bir zemin yakalamış. Biz bu konuyla alakalı belki de ilk defa söylemlerimizi bu kadar dillendiriyoruz ama biz bunu 14 Ağustos 2001 tarihinden beri sürdürüyoruz. Bizim parti programımızın adı Demokratikleşme ve Zenginleşme Projesidir."
     Etnik milliyetçiliğe karşı olduklarını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:
     "Biz etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Dolayısıyla insanların etnik kimlikleriyle değerlendirilmesi, insan fıtratına ve insan haklarına aykırı. İnsanları kafataslarının niteliğine göre değerlendirmek gericilik ve kafatasçılıktır. Her birimiz bir olgudur. İşte Türküz, bir başkası Kürt, Laz veya Çerkezdir ama bunlar hiçbirimizin bu ülkeyle ilgili diğerlerine üstünlük sağlama aracı olarak değerlendirilemez. Kendisini Kürt olarak niteleyen kişi bize göre kendisini üstün göremez. Biz de kendimizi üstün görmeyiz, doğru olan da bu."
    
     -"Çayı tamamen organik yapmak için uğraşıyoruz"-
    
     Yazıcı, Doğu Karadenizde yetişen çayın üzerine yağan karın bir ayrıcalık oluşturduğunu kaydederek, "Eğer kar yağmasaydı farklı ilaçlamalar yapmak zorunda kalacaktık. Bu da ürünün organiğe dönüşmesini güçleştirecekti. Çay tarımının tamamını organik yapmak için uğraşıyoruz. Bu, kısa sürede planlarımız arasında var" dedi.
     Bölgedeki çay işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerinin olduğunu anımsatan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Elbette ki hukukun üstünlüğü her şeyin önünde ve herkes hukuk kuralları içerisinde hakkını arayacak. İmkanların ötesinde talepte bulunmak, hak almanın ötesinde sonuçlar aramak anlamına gelir. Biz haklarımızı kullanırken ve özgürlüklerimiz için hareket ederken bulunduğumuz yerde çevremize karşı sosyal sorumluluklarımız var. Sosyal sorumluluğu bir kenara bırakıp sadece çıkarların peşinde koşmanın kimseye uzun vadede kar sağlaması mümkün değil."
     Konuşmanın ardından Pazarspor Kulübü Başkanı Hüseyin Yangın, Bakan Yazıcıya, takımlarına ait formayı sundu.
     Pazar Spor Salonuna giderek sporcularla görüşen Yazıcı, bir süre önce eşini kaybeden İl Genel Meclisi üyesi Leyla Veyisoğluna İkiztepe Mahallesindeki evinde başsağlığı diledi.
     Daha sonra Çayeli ilçesine geçen Yazıcı, bir süre halkla sohbet ederek çay işçilerinin sorunlarını dinledi.
    
     -Yazıcı, resim sergisi açtı-
    
     Bakan Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın oğlu Bilal Erdoğan ile İsmail Kahraman Kültür Merkezinde ressam Ahmet Güneştekinin "Yüzleşme" adlı resim sergisinin açılışını yaptı.
     Güneştekinin eserleri dolayısıyla dünya genelindeki en iyi 500 sanatçı arasında yer aldığını ifade eden Yazıcı, çözüm sürecinin yaşandığı bugünlerde serginin Rizede açılmasının önemli olduğunu söyledi.
     Ressam Güneştekin ise sergiyi, Rize Valisi Nurullah Çakırın talebi doğrultusunda açtıklarını belirterek, bundan dolayı büyük mutluluk yaşadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Burak Altunöz / Asena Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER