Gümüşhanede dağlar tünellerle aşılıyor

Gümüşhanede dağlar tünellerle aşılıyor -Vali Mayda: Yeni yapılan tünellerle ülke genelinde en çok tüneli olan il konumuna geleceğiz -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın, 2100 rakımlı Zigana Geçidini ortadan kald


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Gümüşhanenin yeni yapılan tünellerle ülke genelinde en çok tüneli olan il konumuna geleceğini söyledi.
     Vali Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım açısından 2012 yılının Gümüşhane için çok verimli bir yıl olduğunu belirtti.
     Gümüşhanenin engebeli bir arazi yapısına sahip olmasından dolayı dağların tünellerle geçildiğini, yolların kayalar kırılarak yapıldığını ifade eden Vali Mayda, Trabzon-Gümüşhane karayolunun Köstere köyü güzergahından başlamak üzere 32 kilometre uzunluğundaki Köstere-Gümüşhane-Kelkit yol ayrımına kadar duble yol ve tünel çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü, yıl sonu itibariyle tamamlanan bölümlerin hizmete açılacağını söyledi.
     Gümüşhanede tünel yapımına 1960 yılında, Zigana Dağında yaşanan çığ felaketinde 4 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası 60 metre uzunluğunda çığ tüneli yapımıyla başladığını anlatan Mayda, Bu, ilimize yapılan ilk tüneldi. Bunu takiben 1986 yılında bin 704 metre uzunluğunda Zigana tüneli yapılarak kara yolunda rahatlama sağlanmışsa da artan araç trafiği yeni yol ve tünellerin yapımını gündeme getirdi. Zaman geçirilmeden 1989 yılında Trabzon-Gümüşhane arasındaki kara yolunda genişleme çalışması yapılırken yeni güzergahlar da belirlenmişti. Torul-Gümüşhane kara yoluna çeşitli uzunlukta 8 tünel yapılarak ilimiz adeta tüneller kenti haline gelirken kara yolunda rahatlama sağlanmıştı dedi.
     Mevcut kara yolunun ve tünellerin geçen süre içerisinde yeterliliğini yitirmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın talimatı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın gayretli çalışmaları sonrası geçen yıl duble yol ve yeni tünellerin yapımına başlandığını dile getiren Vali Mayda, şunları söyledi:
     Şu anda çift tüplü Pınarım, Kürtün, Köprübaşı, Torul ve Taşocağı tünelleri ile Harmancık, Mescitli ve Varyant tünellerinin yapımı sürmektedir. Yeni yapılan tünellerle ülke genelinde en çok tüneli olan il konumuna geleceğiz. Ayrıca, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın, sürücülerin korkulu rüyası olan 2100 rakımlı Zigana Geçidini ortadan kaldıracak 12.9 kilometre uzunluğundaki Zigana Tüneli ile ilgili çalışması bulunmaktadır. Şu anda mevcut tünelden daha düşük kotta tünel yapılması söz konusudur. Bu tünelimizin yapım çalışmaları da 2013 yılında başlayacaktır.
     Vali Mayda, Gümüşhane Çevre Yolu yapımının da gelecek yıl başlamasının söz konusu olduğunu belirterek, Trabzondan başlayıp Erzuruma kadar devam eden bir İpek Yolu söz konusu. Bu çalışmalar, vatandaşlarımızın, yurt dışından gelen insanlarımızın huzur içinde, rahat ve konforlu yol hizmetinden yararlanmasına vesile olacaktır diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümüşhanede dağlar tünellerle aşılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER