Güney Afrikadan İzmire EXPO desteği

Güney Afrikadan İzmire EXPO desteği -Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Thabethe: -Türkiye 2010 Dünya Kupası için Güney Afrikaya destek vermişti, şimdi sıra bizde -İzmirin EXPO adaylığını destekliyoruz (Fotoğrafl


İZMİR (A.A) - Güney Afrika Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, EXPO 2020 yarışında ülke olarak Türkiyeyi destekleyeceklerini belirtti.
     Güney Afrika Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından Türkiye ile ticaret hacminin artırılması amacıyla Dış Ticaret ve Yatırım Misyonu konulu toplantı yapıldı.
     Organizasyonda Güney Afrikadan gelen 20ye yakın işadamı, İzmirdeki firma temsilcileriyle ikili görüşme yaptı.
     Konuk Bakan Yardımcısı Thabethe, gazetecilere yaptığı açıklamada, organizasyonla özellikle enerji, madencilik, kuyumculuk, tekstil, hazır giyim, altyapı, bilgi ve iletişim teknolojileri, havacılık ve uzay, otomotiv, turizm, otelcilik ve mühendislik hizmetlerinde işbirliklerini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
     İki ülke arasında 2005 yılı sonrası sürekli yükselen bir ticaret hacminin olduğunu ancak 2008 yılı sonrası küresel krizin etkisiyle bir miktar gerileme görüldüğünü dile getiren Thabethe, hacmi artırmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
     Thabethe, serbest ticaret anlaşması konusunda görüşmelerin devam ettiğini, 2016ya kadar bunun imzalanması konusunda prensip kararı alındığını kaydederek, son dönemde Türk yatırımcıların Güney Afrikada yatırım yapmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
    
     -İzmire EXPO desteği-
    
     Gazetecilerin İzmirin EXPO 2020 adaylığını hatırlatması üzerine Thabethe, Türkiye, 2010 Dünya Kupası için Güney Afrikaya destek vermişti. Şimdi sıra bizde. İzmirin EXPO adaylığını destekliyoruz dedi.
     Güney Afrika Cumhuriyetinin İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın ise bu ülkede 50 civarında büyük Türk şirketinin yatırımının bulunduğunu, son olarak Arçelikin ülkenin en büyük beyaz eşya üreticisini satın alarak pazara girdiğini, bir demir çelik şirketinin de büyük bir yatırım yaptığını kaydetti.
     Taşkın, Güney Afrika, Afrika pazarına girmek isteyen şirketler için en önemli adım. Türk şirketleri bu pazara kayıtsız kalamaz. 50 şirket az bir rakam değil ama yolun henüz başındayız. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörümüz Afrika pazarı için Mısır ve Etiyopyada yatırım yapıyor. Güney Afrika bu ülkelerle kıyaslanamayacak derecede daha avantajlıdır dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Güney Afrikadan İzmire EXPO desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER