Haleplibahçe Mozaik Müzesinin temeli atıldı

Haleplibahçe Mozaik Müzesinin temeli atıldı -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Türkiyeyi bütün tarihine sahip çıkarak, toprak üstü ve altı servetleriyle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz -Zaman zaman bu birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya


ŞANLIURFA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiyeyi bütün tarihine sahip çıkarak, toprak üstü ve altı servetleriyle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz dedi.
     Günay, Şanlıurfada Haleplibahçe Mozaik Müzesinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yaklaşık 5 yıl önce göreve geldiği ilk gün mesaisini Şanlıurfada yaptığını hatırlattı.
     Haleplibahçe Projesinin daha önce planlanan şeklinin, söz konusu alanda bulunan mozaikler nedeniyle değiştirildiğini belirten Bakan Günay, projeye son şeklini verip hayata geçirdiklerini söyledi.
     Şanlıurfanın turizm potansiyeline de değinen Günay, kentin sadece Türkiye turizminin değil dünya turizminin de önemli merkezlerden birisi olacağını belirterek, müze projesinin temelinin atılacağı bölgede 200 metrekarelik alanda Şanlıurfa Belediyesi ile çalıştıklarını, 50 bin metrekarelik alanda da müzeyle ilgili inşaat çalışmaların yapıldığını bildirdi.
     Ertuğrul Günay, Türkiyenin en büyük arkeoloji müzelerinden birini inşa etmeye çalıştıklarını ifade etti. Bakanlığının, Hatay, Nizip, Diyarbakır, Van ve Kiliste önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Bakan Günay, Türkiyeyi bütün tarihine sahip çıkarak, toprak üstü ve altı servetleriyle ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Hangi dönemden kaldığını ayırmaksızın hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Hepsini medeni bir milletin duracağı tavırla insanlığın emaneti olarak ayakta tutmaya çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Türkiye, dünya turizminde önemli ülkelerden biri-
    
     Türkiyenin, dünya turizminin önemli ülkelerinden birisi haline geldiğini, AK Partinin iktidara geldiğinde turizmden yılda 10 milyar dolar gelir elde edildiğini anlatan Günay, aradan geçen 10 yılda Türkiyeye gelen ziyaretçi sayısının da 30 milyonu aştığını ifade etti.
     Güneydoğu Anadolu bölgesini kültür destinasyonu haline getirmeye çalıştıklarını aktaran Günay, bunun alt yapısını kurmaya çalıştıklarını, bölgenin kısa sürede dünyanın tanıdığı bir merkez haline geleceğini kaydetti.
     Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını bir ve eşit tutmaya çalıştıklarına işaret eden Ertuğrul Günay, Zaman zaman bu birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya çalışanlar var ama biz millet olarak bütünlüğü korumak konusunda gereken fedakarlığı gösterirsek bu fitneciler yok olup gidecek. Milletimizin birliği ve bütünlüğü sayesinde Türkiye, inşallah geçmişteki 10 yıldan daha büyük başarıların altına imza atacak. Dünyada her alanda en saygı değer ülkelerinden biri haline gelecek.
    
     -Proje 40 milyon TLye mal olacak
    
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de Haleplibahçe Mozaik Müzesinin, yaklaşık 40 milyon TLye mal olmasının planlandığını söyledi.
     Müzenin inşa edileceği alanın Balıklıgöl ve Urfa Kalesine yakınlığı itibarıyla önemli bir turizm merkezi olabileceğini tahmin ettiklerini belirten Süslü, ayrıca söz konusu alanın arkeolojik ve kültürel değerlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarıldığı, kültürel mirasın sosyal yaşamla entegrasyonun sağlandığı bir yerde bulunduğunu kaydetti.
     Vali Celalettin Güvenç ise şehirleri şehir yapan özelliklerin başında müzeler ve kültür yatırımlarının geldiğine ifade ederek 5 yıl sonra Avrupa ve dünya Haleplibahçeyi konuşacak dedi.
     Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da Şanlıurfanın Mekke, Medine ve Kudüsten sonra dünyanın dördüncü büyük inanç merkezi olduğunu söyledi.
     Göreve geldiği tarihten itibaren hayal ettikleri projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Fakıbaba, hükümete vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti.
     Konuşmaların ardından Haleplibahçe Mozaik Müzesinin temeli Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve AK Parti milletvekilleri tarafından atıldı.
     Haleplibahçe Mahallesinde 200 bin metrekare alana inşa edilecek ve yaklaşık 40 milyon TLye mal olacak proje; Edessa Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve arkeoparktan oluşuyor.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Haleplibahçe Mozaik Müzesinin temeli atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER