Hatayda 122 yıldır görülmeyen 3 kelebek

Hatayda 122 yıldır görülmeyen 3 kelebek türü gözlendi -İklim özelliği ve zengin bitki örtüsüyle farklı kelebek türlerine ev sahipliği yapan Hatayda, en son 1890 yılında görülen 3 tür ile daha önce kaydedilmemiş 3 yeni kelebek türü


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - İklim özelliği ve zengin bitki örtüsüyle farklı kelebek türlerine ev sahipliği yapan Hatayda, kentte en son 1890 yılında Fransız bir bilim adamı tarafından gözlemlenen 3 kelebek türü ile daha önce kaydedilmemiş 3 yeni kelebek türünün görüldüğü bildirildi.
     Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bitki çeşitliliğinin çok fazla bulunduğu Hatayın kelebek zenginliği açısından da önemli bir konumda olduğunu kaydetti.
     Her yıl topluluklarının sezonda gözlemler yaptığını ve yeni kelebek türlerini gözlemleyerek Hatayın kelebek zenginliği arasına yenilerini eklediklerini ifade eden Atahan, bu yıl 50 katılımcıyla etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Yaptıkları gözlemlerde kentte en son 1890 yılında Fransız bilim adamı Charles Delagrange tarafından Akbez Amanoslarında yapılmış bir araştırmada bulunan ve 122 yıldan bu yana görülmeyen 3 kelebek türünü gözlemlediklerini vurgulayan Atahan, Amanos Dağlarının güney bölümünü oluşturan Kızıldağda mart ayında Karaağaç Nimfalisi (Nymphalis polychloros), temmuzda Aglais (Aglais urticae), eylül ayında ise Beyaz Kenarlı Karamelek (Hipparchia parisatis) adlı kelebek türleri yeniden gözlenerek fotoğraflandı. Bu türler, 122 yıldan bu yana Hatayda gözlemlenmemişti. Topluluğumuz yaptığı çalışmayla bunları yeniden fotoğraflamış oldu diye konuştu.
    
     -3 yeni kelebek türü-
    
     Hatayın biri endemik olmak üzere barındırdığı 147 kelebek türüyle Türkiyenin zengin illerinden biri olduğunun altını çizen Atahan, bu yıl yaptıkları gözlemlerde ayrıca kentte daha önce gözlenmemiş üç türü daha listeye eklediklerini kaydetti.
     Eşsiz coğrafik özellikleri ile Amanos Dağlarının bölgenin kelebek zenginliği bakımından önemli bir rol oynadığını ifade eden Atahan, şu bilgileri verdi:
     Bu yıl ki gözlem çalışmalarımızda, ülke genelinde nadiren gözlemlenen ve esas dağılımı Kuzey Anadolu olan Karaağaç Sevbeni (Satyrium w-album), Orta ve Doğu Anadoluda yaşayan tür olan Çokgözlü Lübnan Esmeri (Polyommatus alcestis) ve Doğu ve Güneydoğu Anadoluda dağılım gösteren Ağrı Esmer Perisi (Hyponephele wagneri) türlerini ilk defa gözlemledik.
     Hatay, biri endemik olmak üzere barındırdığı 147 kelebek türü ile Türkiyenin zengin illerinden biridir. Eşsiz biyo coğrafik özellikleri ile Amanos Dağları bu zenginlikte önemli bir rol oynuyor. Antakyanın hemen kuzeybatısında yer alan Kızıldağ, barındırdığı 100e yakın kelebek türüyle Amanos Dağlarının en zengin bölgesini oluşturur. Bunun yanı sıra Kırıkhan-Hassa bölgelerini kapsayan bozkırlar, Asi ırmağı havzası ve Samandağ-Yayladağı arasında kalan Ziyaret Dağları ilimizin kelebek zenginliğine önemli katkı sağlıyor.
     Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü işbirliğiyle gözlem çalışması yaptıklarını dile getiren Atahan, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri projenin bu alanda ilk olduğunu kaydetti.
     Proje sonunda katılımcılara sertifika verildiğini bildiren Atahan, 2 hafta süren arazi çalışmalarında 81 kelebek türünün gözlemlendiğini ve fotoğraflandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Hatayda 122 yıldır görülmeyen 3 kelebek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER