Hatay, kırmızı biberde de iddialı

Hatay, kırmızı biberde de iddialı -Maydanoz, pazı, erik, Trabzon hurması ve marul gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde önemli paya sahip olan Hatay, kırmızı biber üretiminde de adından söz ettiriyor -Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü T


HATAY (A.A) - Verimli arazilerinde maydanoz, pazı, erik, Trabzon hurması ve marul gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde önemli paya sahip olan Hatay, son yıllarda kırmızı biber üretimiyle de adından söz ettiriyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı ürün desenlerinin yer aldığı Hatayda son yıllarda üreticilerin kırmızı biber yetiştiriciliğine yönelmeye başladığını söyledi.
     Üreticilerin yoğun emekle üretimini yaptığı ve haziran ayından ekim ayına kadar hasadı yapılan kırmızı biberin üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Tüfekçi, şu bilgileri verdi:
     Türkiyede, salçalık biberin yüzde 6,8i Hatayda üretiliyor. Hatay, 55 bin 525 ton kırmızı biber üretimiyle Manisa, Çanakkale, İzmir ve Samsundan sonra kırmızı biber üretiminde 5inci sırada yer alıyor. Üretilen kırmızı biberin yüzde 90ı salça yapımında, kalanı ise kurutmalık ve pul biber olarak değerlendiriliyor. Hasadı devam eden bu yılki ürünün 60 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Hatayda yetiştirilen kırmızı biberlerden elde edilen salçanın rengi ve aroması çok beğeniliyor ve tercih ediliyor. Kente gelen ziyaretçiler de yoğun şekilde Hatay biberinden yapılan salçadan satın alıyor.
    
     -Hedef salçada markalaşmak-
    
     Tüfekçi, Hatayda yetiştirilen biberlerden elde edilen salçanın markalaşması için çalışma yapmayı hedeflediklerini söyledi.
     Kentte büyük bir zahmetle elde edilen salçaların genellikle ev ortamında yapıldığını vurgulayan Tüfekçi, Amacımız, tarladan sofraya gıda güvenliği çerçevesinde üretimin gerçeklemesini sağlamak. Salçanın izne tabi olan fabrikalarda, sağlık açısından hijyen bir şekilde üretilerek tüketicilerimize sunulmasını istiyoruz. Şu anda kentte, 13 tane salça fabrikası mevcut, mümkün olduğunca o fabrikaların sayılarını arttırmaya çalışıyoruz. Hedefimiz Hatayın salçasıyla da adından söz ettirmesi dedi.
     Tüfekçi, salça fabrikası gibi tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi ve işletilmesi yönünde yapılan çalışmalarda, girişimcilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe verildiğini belirtti.
    
     -Salça yapımında kadın erkek dayanışması -
    
     Hataydaki verimli arazilerden toplanarak evlere getirilen biberler, birçok işlemin ardından yemeklerde kullanılacak salça haline getiriliyor.
     Biberler önce kesilerek çekirdek ve damarları temizleniyor, ardından kuruması için güneşte bırakılıyor. Kurumasının ardından makineyle çekilen biberler, yemeklerin vazgeçilmezi olarak mutfaktaki yerini alıyor.
     Daha çok ev hanımlarının yaptığı salça çıkarma işine erkekler de yardım ediyor. Hemen her aşamasında kadınlara destek olan erkekler, acı olan biberin çekirdeklerinin çıkarılmasındaki görevi üstleniyor. Kilosunu 1 liraya temizledikleri biberleri salça yapılacak duruma getiren erkekler ek gelir elde etme imkanı da buluyor.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Hatay, kırmızı biberde de iddialı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER