Hayata atıldıklarında altın bilezikleri olacak

Hayata atıldıklarında altın bilezikleri olacak -Dicle Üniversitesinde düzenlenen aşçılık ve masaj kurslarında eğitim alan öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamladıklarında mesleklerinin yanı sıra aldıkları belge ile altın bilezikle


DİYARBAKIR (A.A) - Sema Kaplan - Dicle Üniversitesinde düzenlenen aşçılık ve masaj kurslarında eğitim alan öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamladıklarında mesleklerinin yanı sıra aldıkları belge ile altın bilezikleri de olacak.
     Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile 30u aşkın alanda düzenlenen kurslarda verilen sertifika, mezun olup atanamamaları halinde öğrencilerin iş yeri açabilmesine veya bir iş yerinde çalışabilmesine olanak tanıyor.
     Öğrencilerin eğitimleri sürecinde sosyalleşebilmeleri ve bir beceri kazanabilmeleri amacıyla düzenlenen kurs sonunda verilen sertifika ile öğrencilerin iş sahibi olabilmesi ya da kalifiye oldukları alanda iş başvurusu yapabilmeleri hedefleniyor.
     Veterinerlik fakültesi, ilahiyat fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksekokulu ile çocuk gelişimi gibi farklı bölümlerde okuyan öğrenciler, oryantiring, okçuluk, diksiyon gibi düzenlenen onlarca çeşit kursa yoğun ilgi gösterirken, en çok talep gören kurslar arasında aşçılık ve klasik masaj yer alıyor.
    
     -Mutfak benim için bir tutku, bir aşk-
    
     Veterinerlik fakültesinde okuyan ve aşçılık kursunda eğitim alan Seyit İbrahim Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, intörn öğrencisi olduğunu ancak yemek yapmayı çok sevdiği için üniversitede aşçılık kursu açıldığını öğrendiğinde hiç düşünmeden kayıt yaptırdığını söyledi.
     Uçar, mutfakta vakit geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Üniversitenin uygulama otelinde düzenlenen kursa katıldım. Mutfak benim için bir tutku, bir aşk. 6 yaşından bu yana mutfaktayım. Aklınıza gelebilecek tüm yemekleri yapabiliyorum. Kursa katılmamın sebebi bu bilgilerimi hocaların desteği ile ilerletmek ve sertifika alarak tescillemek. Daha önce İzmir, Adana ve Antalya gibi illerdeki turistik mekanlarda aşçılık yaptım. Bu nedenle her mutfağın üstesinden gelebilirim. Ancak sadece bilmek yetmiyor belge almak daha büyük statü sağlıyor dedi.
     Fizik bölümü 3. sınıf öğrencisi Şahin Karayılan, küçüklükten bu yana aşçılık merakı olduğunu, yıllardır bu merakını gizlediğini, düzenlenen kursa da gizlice başvurduğunu söyledi.
     Karayılan, yemek yapmanın bir erkek için beklenmeyen bir yön olduğunu vurgulayarak, Ben top oynayan bir kişiyi yadırgamadığım gibi yemek yaptığım için de kimse beni yadırgayamaz. Kursta aşçılıkla ilgili bildiklerimi uygulama imkanı buluyorum. Okulumu bitirdikten sonra hukuk okumak, aşçılığı da hobi olarak yapmak istiyorum diye konuştu.
    
     -Bu kurs altın bir bilezik-
    
     Aşçılık kursunda eğitmen Hacer Aşık ise, üniversitede aşçılık bölümünü okuduktan sonra işletme alanında lisansını tamamladığını ve üniversitenin yemekhanelerinde denetçi olarak görev yaptığını belirtti.
     Hocaların yeteneğini keşfetmesinin ardından 2 yıldan bu yana öğrencilere aşçılık eğitimi verdiğini ifade eden Aşık, ilk yıl kursa 250 öğrencinin müracaatta bulunduğunu ancak kaliteli eğitim için bu yıl sayıyı 30 öğrenci ile sınırlı tuttuklarını belirtti.
     Aşık, haftada 10 saat eğitim verdiklerini ancak bu sürenin bazen 15 saate kadar uzadığını anlatarak şöyle dedi:
     Kursa ilk yıl merakı olanlar, bu yıl ise hem merakı hem yeteneği olan öğrenciler geldi. Kursu tamamlayan kursiyerlerimiz herhangi bir devlet memurluğu atamalarında sertifikalarını kullanabilecek durumda oluyor. Bu öğrencilerin akademik eğitimleri sona erdiğinde okudukları alanlarda atamalarının yapılamaması halinde bile bir otel mutfağında bulaşıkçı olarak başlasalar ellerindeki bu belge ile belli yerlere geleceklerine inanıyorum. Bu kurs altın bir bilezik. Bunu bir iş olarak değerlendirmeseler de hobi olarak yapabilir, eşlerine ve çocuklarına yemeklerini tattırabilirler. En kötü ihtimalle kendileri aç kalsa da arkadaşlarını aç bırakmazlar.
    
     -İlahiyat fakültesi öğrencisi de masaj eğitimi alıyor-
    
     DÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okutman Yasemin Tuygur, üniversitenin farklı bölümlerinden kursa kayıt yaptıran öğrencilere klasik masaj dersi verdiğini ifade ederek, kurs sonunda verilen sertifikanın öğrencilerin iş bulmasına yardımcı olduğunu söyledi.
     Klasik masaj eğitiminin spor yüksekokulların 3. sınıfında ders olarak verildiğini ancak alt sınıflardan da öğrencilerin merak ile bu dersi almak için talepte bulunduğunu ifade eden Tuygur, 6 ay süren kurs süresince yaklaşık 256 saat eğitim verildiğini belirtti.
     Tuygur, kursa katılan öğrencilerin anatomi ve fizyolojinin yanı sıra masajın tüm tekniklerini hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrendiğini anlatarak, İlahiyat fakültesinden öğrenciler dahi merak üzerine masaj eğitimi almak istiyor. Öğrencilerimizin bir kısmını tatil köylerine çalışmaları için yönlendiriyoruz. Alacakları sertifika hem gittikleri yerlerde iş bulmalarında, hem de iş yeri açmalarında büyük kolaylık sağlayacak diye konuştu.
     DÜ Antrenörlük bölümü öğrencilerinden Ayşe Onat, aldıkları eğitimin akademik eğitimlerine ciddi katkı sağladığını anlatarak, kurs sonunda alacakları belge ile spor salonlarında masörlük yapabilmelerinin büyük bir avantaj olduğunu belirtti.
     Antrenörlük bölümü 3. sınıf öğrencisi Emrah Emrah ise eğitimin ardından verilecek belge ile özel spor kulüpleri ve otellerde iş bulacaklarını söyledi.
    
     -İş bulma fırsatı-
    
     DÜ Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Diri, öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinde sosyalleşebilmeleri ve ekstra beceri sahibi olmaları için düzenledikleri 30u aşkın kursun yoğun ilgi gördüğünü, kursların farklı bölgelerden gelen öğrencilerin Diyarbakıra uyumunu kolaylaştırdığını söyledi.
     Öğrencilere altın bilezik gibi bir etkinliği eğitim öğretim süreçlerinde sunmuş oluyoruz diyen Diri, kurs sonunda belge alan öğrencilerin kalifiye oldukları için rahat iş bulabildiğini belirtti.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Hayata atıldıklarında altın bilezikleri olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER