Hayatlarını engelli çocuklarına adadılar

Hayatlarını engelli çocuklarına adadılar -Trabzonda 6 çocuklarından 4ü spastik engelli olan Şadiye ve Kemal Aşkın çifti, 18 yıldır çocuklarının ihtiyaçlarını gidermek için mücadele veriyor -Anne, çocuklarının yemek ve temizlik gib


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzonda akraba evliliği nedeniyle 6 çocuklarından 4ü spastik engelli olan Şadiye ve Kemal Aşkın çifti, 18 yıldır çocuklarının bakım ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için fedakarlık yapıyor.
     Merkeze bağlı Yalıncak beldesinde yaşayan ve Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından Anneler Günü dolayısıyla yılın annesi seçilen Şadiye Aşkın (44), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 yıl önce 14 yaşındayken halasının oğlu ile evlendiğini ve 6 çocuklarının dünyaya geldiğini söyledi.
     İlk çocuğu Sevginin (26), 8 yaşına kadar sağlıklı şekilde büyüdüğünü belirten Aşkın, "Kızım aniden hastalandı ve doktorlar spastik engelli olduğunu söylediler. Sonrasında dünyaya gelen kızım Hatice de (21), aynı şekilde hastalandı. Doktorlar, çocuklarımın akraba evliliğinden dolayı engelli olduğunu ifade ettiler" dedi.
     Aşkın, üçüncü çocuğu Elifin (19) sağlıklı şekilde büyüdüğünü ve lise eğitimini tamamlayarak üniversite sınavlarına hazırlandığını anlatarak, "Eliften sonra dünyaya gelen Zeynep (16) ve Burak da (15) aynı şekilde hastalandı. En küçük oğlum Kamil (12) ise çok şükür sağlıklı ve Maçkada yatılı okulda eğitim görüyor" diye konuştu.
     Yüzde 70 engelli raporu bulunan Burak hariç, diğer üç çocuğu için bakım parası aldıklarını vurgulayan Aşkın, "Engelli annesi olmak çok zor. Bu duyguyu sadece yaşayanlar anlar, başına gelmeyen bilemez. Allah, engelli annelerinin yardımcısı olsun. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın" dedi.
     Aşkın, bel fıtığı, karaciğerinde iltihaplanma, dizlerinde lif kopması gibi çeşitli sağlık sorunları bulunduğunu belirterek, çoğu zaman hastaneye kontrole dahi gidemediğini, adeta kendi hayatını bir kenara bırakıp onların hayatını yaşadığını söyledi.
    
     -"Daha uygun şartlarda yaşamaya ihtiyacımız var"-
    
     "Devletimizden Allah razı olsun" diyen Aşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Hayırseverlerden, yetkililerden çocuklarımla birlikte biraz daha rahat yaşayabileceğimiz bir ev istiyorum. Kirasının bir bölümü Trabzon Belediyesince ödenen bu evde örneğin klozet yok, kirada olduğumuz için de yaptıramıyoruz. Çocuklara banyo yaptırırken büyük sıkıntı yaşıyorum. Bu nedenle çocuklarımın bakımı için uygun evimiz olmasını çok istiyorum. Bizim makarnaya ya da kızım kapının önünde otururken kucağına kimin tarafından konulduğu belli olmayan bir çift çoraba da ihtiyacımız yok. Bizim, daha uygun şartlarda yaşamaya ihtiyacımız var."
     Aşkın, engelli çocukları olduğu için hiçbir zaman isyan etmediğini ifade ederek, "Onlar bu gençlikte böyle hasta olmuşlar, ben de onlarla otursam ve elimden geldiği kadar hizmet etsem ne olur. Bu dünya gerçek değil diyerek kendimi teselli ediyorum. Kimseye akraba evliliği yapmayı tavsiye etmiyorum, böyle olacağını bilseydim ben de evlenmezdim" diye konuştu.
     Aşkın, Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından Anneler Günü dolayısıyla yılın annesi seçilmesinden mutluluk duyduğunu vurguladı.
     Çocuklarını evin içinde ve dışarıda omuzuna alarak taşıyan baba Kemal Aşkın (53), eşi ile çocuklarının tedavisi ve ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele verdiklerini söyledi.
     Eskiden takı gibi çeşitli ürünler satarak geçimini sağladığını belirten Aşkın, "Anneleri rahatsız olduğu için artık çocuklara yalnız bakamıyor. Bu nedenle de çalışmaya gidemiyorum. Devletten Allah razı olsun, çocuklara bakım parası veriyor. Bu parayla kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz" dedi.
     Aşkın, zaman zaman Erdoğdu Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda takı yapmayı öğrenen kızı Haticenin yaptığı ürünleri pazarda satarak geçimlerine katkı sağlamaya çalıştığını da söyledi.
     Yürüteç yardımıyla evin içinde hareket eden Hatice Aşkın, boncuklardan kolye, küpe ve bilezik yaptığını belirtti, gezmeyi çok sevdiğini dile getirdi.
     Kaşüstü Cumhuriyet Ortaokulu 8inci sınıf öğrencisi Burak Aşkın, annesi ve babasının, ihtiyaçlarını giderdiğini ifade ederek, "Annem bize iyi bakıyor. Annemi çok seviyorum. Okumak istiyorum, mesleğim olsun istiyorum" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Hayatlarını engelli çocuklarına adadılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER