Hayvan nakillerine yeni düzenleme

Hayvan nakillerine yeni düzenleme


SAMSUN (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, hayvanların güvenli bir şekilde nakillerini öngören yeni düzenlemelerin 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe gireceğini duyurdu.
     Güven, yaptığı yazılı açıklamada, yeni yönetmelik ile hayvanların acı çekmeden, güvenli bir biçimde nakillerinin yapılmasının amaçlandığını vurguladı.
     Yeni yönetmelik ile hayvan nakillerinin AB standartlarında yapılacağını belirten Güven, şunları kaydetti:
     "Yönetmelik ile artık hayvanlar boynuzlarından, yünlerinden ya da kuyruklarından tutulup çekilemeyecek. Sivri uçlu değnekler ile hayvanlara müdahale edilemeyecek. Ayrıca nakil sırasında hayvanların şiddete maruz kaldığı tespit edildiği takdirde ağır cezai işlemler uygulanacak. Yürürlüğe giren yönetmelikler ile mevcut uygulamaların AB ülkelerindeki uygulamalar ile eşdeğer haline geldi."
     Hayvan nakillerini yapan nakliyecilerin de yeni yönetmeliğe göre hareket etmelerini isteyen Güven, şöyle devam etti:
     "Yönetmelik 65 kilometrelik bir mesafenin üzerinde hayvan nakillerinde ise özel düzenlemeler getirdi. Buna göre nakliyeciler İl Müdürlüğünden yetki belgesi almak zorunda. Yetki belgesi olmayanlar hayvan nakil ticareti yapamayacaklar. Hayvan nakillerinde hayvan refahı ilkeleri dikkate alınarak tasarlanmış ve hayvanların yaralanmasını, acı çekmesini önleyecek araçlar kullanılacak. Bu araçların hayvan nakillerinde kullanılabilmesi için İl Müdürlüklerinden onay belgesi alınmak zorunda. Bu araçlarda her sürücü görev yapamayacak ve her kişi nakilde hayvan bakımından sorumlu kişi olamayacak. Onay almış hayvan nakil araçlarında çalışacak sürücüler ve nakilde görevli hayvan bakıcıları, İl Müdürlüklerince eğitime katılmış ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler olmak zorunda."
     Güven, nakliyecilerin yeni yönetmelik ile ilgili detaylı bilgiye, gıda tarım ve hayvancılık il/ilçe müdürlüklerinden ulaşabileceğini belirtti.
    
     Muhabir: Hasan Saygan
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Hayvan nakillerine yeni düzenleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER