Hem Ramazan hem bayram tatlısı

Hem Ramazan hem bayram tatlısı -Erzurumda iftar sofralarına lezzetiyle damga vuran kadayıf dolması, Ramazan Bayramında da sofralara tat katıyor -Bayram hazırlığı için üretimi artıran kadayıfçılar, günlük üretimi 8 tona çık


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Erzurumda iftar sofralarına lezzetiyle damga vuran kadayıf dolması, Ramazan Bayramında da sofralara tat katıyor.
     Erzurum denince akla ilk gelen lezzetlerden kadayıf dolması tatlısı, bu bayramda da sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındaki yerini alıyor.
     Kentte faaliyet gösteren tel kadayıf üreticileri, başta çevre iller olmak üzere yurdun dört bir tarafından aldıkları siparişleri karşılayabilmek için yoğun bir şekilde üretim yapıyor. Ramazan Bayramı için üretimi artıran esnaf, katkısız olarak ürettikleri kadayıfları hem tel kadayıf hem de sarılmış dolma şeklinde müşterilerine sunuyor.
     Erzurumda normal zamanda günlük 1 ton tel kadayıf üretimi yapılırken, Ramazan Bayramının yaklaşmasıyla birlikte bu üretim yaklaşık 8 tona çıkarılıyor.
     Erzurumda yufka ve kadayıf üretimi yapan fabrikanın sahibi Rüstem Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardan beri Erzurumda ramazan ve bayram sofralarını kadayıf dolması tatlısının süslediğini belirterek, Ramazan Bayramı için yoğun bir hazırlık yaptıklarını söyledi.
     Eskiden bakır tepsilerde yapılan kadayıfın şimdi profesyonel ortamlarda üretildiğini anlatan Akdağ, Artık biz bu işin profesyoneli olduk. Ramazana bir ay kala hazırlıklarımız başlar. Kaliteli un, ilave işçi hazırlığımız olur. Çünkü ramazanın dışında devamlı işçimiz vardır, iş yoğun olmadığı için yeterlidir. Ancak ramazanda ve bayramlarda iş yoğunlumuz çok fazla oluyor ve daha fazla işçi ilave ediyoruz diye konuştu.
    
     -Kadayıf dolması bütün sofraları süsler-
    
     Kadayıf dolmasının Erzurumun simgelerinden biri olduğunu vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:
     Pastırma denince akla Kayseri, kadayıf denince akla Erzurum geliyor. Müşteri kaliteyi takip ediyor. Kadayıf dolmasının meşhur olmasının sebebi, malzemesinin kaliteli olmasındandır. Müşterilerimiz kadayıf dolmasına özellikle ramazan ve bayramlarda çok fazla rağbet gösteriyor.
     Erzurumun olmazsa olmazları arasında kadayıf tatlılarının yer aldığını ifade eden Akdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Özellikle kadayıf dolması bütün sofraları süsler. Yaklaşık 75 yıldır ailece kadayıf ve yufka üretimi yapıyoruz. Kadayıf dolmasının lezzetli olması için malzemesinin kaliteli olması gerekiyor. Biz katkısız, kaliteli undan kadayıf üretiyoruz. Erzurumda ramazan ve bayram sofralarında mutlaka kadayıf dolması vardır. Kadayıf dolmasının lezzetli olması için tel kadayıfın katkısız olması gerekiyor. Kadayıfta su ve un yeterlidir. Eskiden bakır tepsilerde kadayıf üretildiği için talepler karşılanamazdı. Artık biz kadayıf fabrikasını kurduk. Fabrika ortamında, profesyonel üretime geçtik.
    
     -Kadayıf dolmasının tarifi-
    
     Özellikle Ramazan Bayramı dolayısıyla kadayıf üretiminin arttığını vurgulayan Akdağ, Erzurumda normalde günlük 1 ton kadayıf üretimi yapılırken, ramazan ve bayram dolayısıyla bu üretimin yaklaşık 8 tona kadar çıktığını söyledi.
     Akdağ, Başka illerden, özellikle çevre illerimizden büyük talep var. Erzurumun yanı sıra çevre illerden gelen talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. Kadayıf dolması yurt dışına da götürülüyor. Kente gelen gurbetçiler ve misafirler, yurt dışına hediyelik olarak kadayıf dolması tatlısı da götürüyor dedi.
     Bu arada, kadayıf dolması, kadayıfın içine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılıyor. Sonra çırpılmış yumurta sarısına batırılarak yağda kızartılan kadayıflar, önceden hazırlanmış şerbetin içinde bir süre bekletildikten sonra servis ediliyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Hem Ramazan hem bayram tatlısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER