Amazonlar köylerine yerleşti

Amazonlar köylerine yerleşti -Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Batıparkta yaptırılan Amazon Köyüne, birebir amazon kadınlarına benzeyen heykeller yerleştirildi -Amazon Köyünde gücü simgelemesi için yerleştirilen 10 metre


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Batıparkta yaptırılan Amazon Köyüne, birebir amazon kadınlarına benzeyen heykeller yerleştirildi. Amazon Köyünde gücü simgelemesi için yerleştirilen 10 metre yükseliğinde ve 200 metre kare genişliğindeki 2 Anadolu Aslanının ağzından Amazon Köyü seyredilirken, midesinden de 3 boyutlu savaş sahneleri izlenecek.
     Samsun Büyükşehir Belediyesi Batı Park dolgu sahasında yaptığı Amazon Köyünde mitolojide Terme ilçesinde Thermedon (Terme Çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıklarına inanılan savaşçı Amazon Kadınlarını 3 bin yıl sonra köylerine geri döndürdü. Arkeolojik kazılarda bulunan mozaiklerinden yola çıkan belediye, köye Amazon Kadınlarda gücü simgeleyen 10 metre yüksekliğinde 200 metrekare genişliğinde 2 tane dev Anadolu Aslanı yerleştirdi.
     Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amazon efsanesinin mitolojide kadın savaşçıların bir uygarlığı olarak mitolojik bir hadise olarak ortaya çıktığını söyledi.
     Tarihteki bu mitoloji bir turizm ögesi haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
     Samsunun Terme ilçesi civarında Thermedon Bölgesinde belki de Termenin ismini oradan aldığını tahmin ediyoruz. Bu savaşçı kadınların uygarlığının izleriyle ilgili bazı kalıntılardan hareketle bu uygarlığı kalıntılarının Termede olması bizim bu mitolojiye sahip çıkmamız ve bir turizm ögesi haline getirmemiz için yetti. Üniversite ile temas kurarak bilim adamlarıyla bu mitolojik hadiseyi nasıl bir kompozisyona dönüştürebiliriz diye tartıştık ve bu Amazon Köyü ortaya çıktı. Savaşçı kadınların heykellerin yapılması kararlaştırıldı.
    
     -Aslanların midesinde savaş sahnesi ağzından, da Amazon Köyü izlenecek-
    
     Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Amazon Kadınları mozaiklerinde aslanlar gördüklerini ifade eden Yılmaz, Aslan gücü sembolize ediyor. Aslan aynı zamanda Anadoluda Hitit Uygarlığında da gücü temsil ediyor. Bilim insanlarının özelikle aslanında bu kompozisyonun vazgeçilmez parçası olduğunu söyledikleri için iki tane dev aslan heykeli yaptık. Amazon Savaşçı Kadınlarla ile birlikte aslanda birlikte bir gücü temsil etsin bu efsaneyi daha güçlendirsin istedik. Aslanların bir tanesinin midesine tiyatro sahnesi yaptık. Bu tiyatroda 3 boyutlu Amazon kadınlarının savaş sahnesi canlandırılacak. Diğer aslanın midesinde de hediyelik eşya satılacak. Aslanların her birinin içinde çift katlı 200 metre kare alan var diye konuştu.
     İki dev aslanımızın ağzından turistlerin Amazon Köyünü ve midesinde de tiyatro gösterisi izleyeceğini işaret eden Yılmaz, Aslanları bir bakımdan Truva atı benzeri bir obje gibi düşünebiliriz. Aslan Anadoluda gücü temsil ediyor. Buradaki Aslan heykelleri Anadoluda yaşayan aslanları temsil ediyor aynı zamanda dedi.
    
     -Biz sahip çıkmazsak başkaları sahip çıkar-
    
     Amazon Köyüne biri Amazon Kadın Savaşçılarının kraliçesi olmak üzere 20 amazon savaşçı kadının heykeli yerleştirildiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
     Antik giysilerle, deri kostümler giydirilmiş ve savaş aletleriyle donatılmış kadınları köye yerleştirdik. 3 bin yıl sonra Amazonları köyüne geri döndürdük. Amazon efsanesine dünyanın bir çok yerinde yapılan kazılarda ve mozaiklerde rastlanıyor. Şanlıurfa ve Gaziantepte yapılan kazılarda elinde mızrağı ve yanında aslanla birlikte ortaya çıkan mozaikler var. Bu uygarlık sadece Samsun civarında değil, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamış olduğu için bu uygarlığa dönük sahiplenme duygusu bir çok ülkede var. Rusyalar da Amazonların kendi ülkelerinde yaşadığına inanarak sahip çıkmaya çalışıyor. Biz onlardan önce davranarak Amazon Kadınlarına ve efsanesine sahip çıktık. Böyle tarihi efsanelere siz sahip çıkmazsanız başkaları sahip çıkıyor.
    
     -Amazon Efsanesi-
    
     Amazonlar Milattan Önce bin 200 Yıllarında yaşamış efsanevi kadın savasçılardır. Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları iddia ediliyor. Oklarının yaylarını iyi çekebilmeleri için kadınların çocukken sağ göğüslerini kestikleri ve bundan dolayı kendilerine memesiz anlamına gelen Amazon adının verildiği söylenir.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Amazonlar köylerine yerleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER