Hemzemin geçitlerdeki kazalar yüzde 78 azaldı

Hemzemin geçitlerdeki kazalar yüzde 78 azaldı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -Hemzemin geçitlere son 10 yılda 45 milyon liralık güvenlik yatırımı yapıldı -Yapılan tüm bu çalışmalar meyvesini verdi ve hemze


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hemzemin geçitlerin güvenliği için son 10 yılda 45 milyon liralık yatırım yapıldığını ve geçitlerdeki kaza oranının yüzde 78 azaldığını belirtti.
     AAya açıklama yapan Yıldırım, trafik güvenliği açısından kritik öneme sahip hemzemin geçitlerde kaza oranlarının sıfıra indirilmesi için güvenlik yatırımlarının devam ettiğini belirtti.
     Bakan Yıldırım, TCDD şebekesinde 2012 sonu itibariyle 3 bin 352 hemzemin geçit bulunduğunu, son 10 yılda korumalı hale getirilen 590 geçitle birlikte toplam korumalı hemzemin geçit sayısının bin 80e ulaştığını ifade etti.
     Yıldırım, trafiğin yoğun olduğu hatlarda hemzemin geçitleri alt-üst geçit veya otomatik bariyerli geçit haline dönüştürerek kazaları asgariye indirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
     Demiryollarının 2003 yılında devlet politikası olmasıyla TCDD, yatırım atağına kalktı. Ülkemiz YHT teknolojisiyle tanıştı, yeni hatlar yapıldı, konvansiyonel hatlar yenilendi, demiryollarının araç filosu genişledi. Tabi bu gelişmelerden hemzemin geçitler de payını aldı. Çünkü geçitlerde meydana gelen kazalar ölüm ve yaralanmalara neden oluyor, aynı zamanda milli servetimizin heba olmasına sebep oluyordu. 2006 yılında hemzemin geçitlerin karayolu trafik işaretlerinin tamamlanması için proje başlatıldı. Demiryolu şebekesi elden geçirilerek hemzemin geçitlerin durumu gözden geçirildi. Hemzemin geçitlerin daha emniyetli ve konforlu hale dönüştürülmesi için kauçuk, kompozit, ahşap ve parke taş kaplama iyileştirilmesi yapıldı.
     4 bin 810 olan geçit sayısı 3 bin 415e düşürüldü, bin 395 geçit kapatıldı. 2010 yılında ise 3 bin 722 hemzemin geçidin işaret levhaları yenilendi. 2002-2012 yılları arasında 590 adet geçit korumalı hale getirilerek bariyer, çan ve flaşörle korunan geçit sayısı bin 80e çıkartıldı. Hemzemin geçitlere son 10 yılda 45 milyon liralık güvenlik yatırımı yapıldı. Yapılan tüm bu çalışmalar meyvesini verdi ve hemzemin geçitlerde kaza oranları yüzde 78 azaldı. 2002 yılında hemzemin geçitlerde 189 kaza olurken bu rakam 2011de 42ye geriledi.
    
     -Reklam filmi çekilecek-
    
     Geçitlerin önem ve aciliyetleri dikkate alınarak iyileştirme çalışmalarının yapılmaya devam edildiğini, kazalara karşı vatandaşın bilinçlendirilmesi konusunda reklam filmlerinin çekilmesi, kısa filmlerin yapılması konusunda çalışma yapıldığını aktaran Bakan Yıldırım, şunları belirtti:
     Toplumda hemzemin geçitlerin sadece TCDDye ait yapılar olduğuna dair yaygın bir kanaat var. Bu çok yanlış. Çünkü demiryolunun karayoluyla kesiştiği noktalarda demiryolu anayol sayılıyor. Hemzemin geçitler karayoluna bağlı olduğundan karayolları, il özel idareleri ve belediyeler, bu geçitlerin yapım ve güvenliğinden sorumlu.
     Ne kadar önlem alırsanız kazaların sıfıra indirilmesinde sürücü dikkati ön plana çıkıyor. Bu konuda sürücülere büyük görevler düşüyor. Trenin belli bir duruş mesafesi ve zamanı var. Diğer araçlar gibi ani manevra kabiliyeti yok. Bunun için sürücülerimizden can ve mal güvenlikleri için daha dikkatli olmalarını istirham ediyorum.
    
     -Egedeki hemzemin geçitleri-
    
     Trafik yoğunluğu fazla olan ve TCDD 3. Bölge olarak bilinen Ege Bölgesinde kontrollü hale getirilen hemzemin sayısında önemli artış olduğunu da bildiren Bakan Yıldırım, toplam 594 geçidin bulunduğu bölgede 2002 yılında 9 olan bariyerli geçit sayısının 2012de 203e çıkarıldığını vurguladı.
     2012 yılında yol yenilemesi yapılan Turgutlu-Alaşehir istasyonları arasında 34 hemzemin geçidini kilit taşı ile kaplanarak yeniden düzenlendiğini ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu bölgeye yapılan hemzemin geçit yatırımının 2012 fiyatlarıyla 14 milyon 500 bin lira olduğunu kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Hemzemin geçitlerdeki kazalar yüzde 78 azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER