Heraion Teikhos antik kenti, turizme kazandırılıyor

Heraion Teikhos antik kenti, turizme kazandırılıyor -NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atik: -Trak Krallığına ait Heraion Teikhos Antik Kenti, Truvaya çok benzeyen bir antik kent. Truva gibi de turist getirecek bi


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Trak Krallığına ait Heraion Teikhos Antik Kentinin kültür turizmine kazandırılması başlatılan için çalışmalar sürüyor.
     Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin Pantheon (tapınak) bölümünde çalışmalarını sürdürdüklerini ve önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi.
     12 yıldır sürdürülen kazının bu yılki çalışma programında yer alan Pantheon kazısında üst üste binmiş katmanlarda çalışmanın önemine vurgu yapan Atik, şunları kaydetti:
     Şehirde kutsanan bütün tanrıların bir arada kutsandığı bir alanı kazıyoruz. Bu alan bizim için çok önemli. Çünkü birden fazla kültür katmanı var. Yani bu kutsal alan yüzyıllar boyunca hep kutsal kalmış. Ama üst üste inşaatlar görmüş. Bu yapı tarih içinde depremler, yangınlar görmüş. O yüzden daha önceki tahrip olan yere bir daha inşaat yapılmış. Şimdi biz katman katman aşağıya iniyoruz. En üstteki büyük anıtsal yapının Kral 2. Mostise ait olduğunu biliyoruz. M.Ö 2. yüzyıla ait olduğunu daha evvelki yıllarda tespit etmiştik. Bu yıl, milattan önce 4. yüzyıla ait olan tabakada derine inmeye başladık.
    
     -Define avcıları zarar veriyor
    
     Bu yılki hedeflerinin, kazı alanındaki kültür katmanlarını en ince detaylarına kadar incelemek ve en erken bulgulara ulaşmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Atik, kaçak kazı yapanların tarihi varlıkları tahrip ettiklerini dile getirdi.
     Atik, kazı alanını kış aylarında kaçak kazıcılara karşı korumalarının mümkün olmadığını belirterek, Yani jandarma burayı bekliyor olsa da kaçak kazıcılar daima her gün bir köşede küp küp altın olduğunu umuyorlar. Her taşı da işaret saydıklarından var olan taşları, duvarları yıkıyorlar diye konuştu.
    
     -Heraion Teikhosta, Roma döneminin altına iniyoruz
    
     Atik, Roma ile ilgili buluntuların Türkiyede bir çok antik kentte mevcut olduğunu ancak Heraion Teikhostaki kültür katmanının, Roma döneminden de önce olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:
     Buradaki şans, Roma tabakasının altında bir çok kültür katmanını yakalamış olmak. Ancak bizim Akropolde (şehrin tepe bölgesi) en geç bulduğumuz mimari erken Roma dönemi. Ama şimdi bulduğumuz buluntularla Roma döneminin altına tabaka tabaka iniyoruz. Şu anda çıkan buluntular, Yunanistanda İtalya ya getirilmiş siyah parlak astarlı çok özel ve güzel kaplar. Yani oldukça nadir buluntular elimize geçiyor. Bizim öğrenciliğimizde göremediğimiz buluntuları şimdi elimizle tutmaktan sevinç duyuyoruz.
    
     -Truva gibi turist çekecek bir antik kent-
    
     Heraion Teikhosun Truva Antik Kentine çok benzediğini anlatan Atik, Heraion Teikhosun da Truva gibi turist çekeceğine inandığını kaydetti.
     Tekirdağın açık hava müzesi olacak potansiyele sahip olduğunu aktaran Atik, Trak Krallığına ait Heraion Teikhos Antik Kenti, Truvaya çok benzeyen bir antik kent. Truva gibi de turist getirecek bir antik kent. Burayı, açık havası müzesi olarak düşünüyoruz. Kamulaştırılması, etrafının çevrilmesi, korunaklı olması yeter. Bunu yapabilirsek Tekirdağ için çok hoş olacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.
     Prof. Dr. Atik, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikayanın kazı alanını ziyaretinde, bu alanın kamulaştırılmasının gündeme geldiğini belirtti.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Heraion Teikhos antik kenti, turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER