Hocalı katliamının 21. yılı

Hocalı katliamının 21. yılı -Katliamın yıl dönümü nedeniyle Eskişehirde anma töreni düzenlendi -Azerbaycanın İstanbul Konsolosu Kenan Murtazov: -Bu katliam unutulmamalıdır. Gelecek nesillerde bunu öğrenmelidir


ESKİŞEHİR (A.A) - Ermenistanın 1992 yılında Azeri topraklarının yüzde 20sini işgali sırasında Hocalı kasabasında yaptığı katliamın 21. yıl dönümünde, Eskişehirde anma töreni düzenlendi.
     Eskişehir Kent, Kültür, Eğitim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ESKENT) ve Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, Hamamyolu Caddesi Saatli Parkta, Hocalı katliamında hayatını kaybeden sivillerin fotoğraflarının bulunduğu sergi açıldı.
     Program için Eskişehire gelen Azerbaycanın İstanbul Konsolosu Kenan Murtazov, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Hocalıda yaşananları dile getirerek, Bu katliam Azerbaycan halkının yüreğini yakmak, Azerbaycan halkının mücadelesine son vermek maksadı taşıyordu. Bu durumu şu an Ermenistanın başında olan insanlar da açıkça dile getiriyorlar, utanmıyorlar. Bu program bizim birlikte olduğumuzu, bir millet olduğumuzu gösterir. Bu katliam unutulmamalıdır. Bizden sonra gelecek nesillerde bunu öğrenmelidir diye konuştu.
     ESKENT Başkanı Gürol Yer de konuşmasında, Sergilediğimiz fotoğraflar gerçeğin ne kadar vahim ve ne kadar insanlık dışı olduğunun vesikasıdır ve bakmaya yürek dayanmıyor. Bir insana bu durumlar layık görülüyor ise ana karnındaki bir bebek bu duruma düşürülüyor ise diyecek söz bitiyor. Hayvani hırs sahibi Ermeniye şirin gözüyle bakanlara söylenecek sözümüz kalmıyor. Hocalıda olanları asla unutmayınız ve Hepimiz Türküz. Bu sözün üzerine söz tanımıyoruz dedi.
    
     -Protesto yürüyüşü-
    
     Anma programı kapsamında, aralarında Eskişehirde yaşayan Azerilerin de yer aldığı bir grup, Yediler Parkı önünde toplanarak, Hepimiz Türküz sloganıyla, yürüdü.
     Hamamyolu Caddesi Çarşı Camisi önüne kadar yürüyen grup adına burada bir açıklama yapan, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Cavid Aydın, Tarihteki en büyük ve en kanlı insanlık suçlarından biri olan Hocalı soykırımının tarihin kara ve tozlu raflarına kaldırılmasına ve unutulmasına izin verilmemesi gerektiği inancındayız. Bu insanlık suçunun Soykırım olarak tanınması, suçluların cezalandırılması ve Ermenistanın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerekmektedir ifadelerini kullandı.
    
     -Hocalı Katliamı Konferansı
    
     Yürüyüşün ardından grup, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği tarafından Eskişehir Bilim Sanat Merkezi (Bil-Sem) Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa katıldı.
     Katliamın gerçek görüntülerinin yer aldığı film gösteriminin ardından bir konuşma yapan Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı Nedim Ünal, 1988 yılından 1992 yılına kadar soykırımların devam ettiğini, Azerbaycanda her 8 insandan birinin evini terk etmek zorunda kaldığını bildirerek, Soykırımlar sonucunda, Karabağın yüzde 20si işgal edilmiş ve bir milyon insan evinden, köyünden sürülmüş, 20 bin kişi katledilmiş, 50 bin kişi sakat kalmış, 5 bin 101 Azerbaycan Türkü ise kaybolmuştur. Esirlerin ise yüzde 66sı çocuktur. Bugün Azerbaycanın 7 büyük şehri işgal altındadır. Bunlar, Hankendi, Füzuli, Susa, Laçın, Guba, Zengilan ve Ağdamdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Hocalı katliamının 21. yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER