Hopadaki olaylar

Hopadaki olaylar -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görevli polis memuru Servet Erkanın da aralarında bulunduğu


ARTVİN (A.A) - Tuncay Bekar - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda Erdoğanın otobüsündeki Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görevli polis memuru Servet Erkanın da aralarında bulunduğu bazı polislerin yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 51 sanık hakkında yeni bir dava açıldı.
     Sanıkların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme suçlarından yargılanmasına başlandı.
     Hopa Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, 12 Haziran 2011deki seçim sürecinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011de Hopada mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda Erdoğanın otobüsündeki Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görevli polis memuru Servet Erkan, Başkomiser Başaran Şanlı ve bazı polislerin de aralarında bulunduğu 29 kişi mağdur, 51 kişi de sanık sıfatıyla yer aldı.
     Miting öncesi ÖDP Hopa İlçe Teşkilatı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Halkevleri Artvin Teşkilatının duyurularla halkı Başbakan Erdoğanı ve çay politikalarını protesto etmek için toplantıya çağırdığı anlatılan iddianamede, duyurular üzerine yaklaşık 300 kişinin Cumhuriyet Meydanında bir araya geldiği belirtildi.
     İddianamede, gruptaki bazı kişilerin meydandaki bir inşaata asmak istedikleri pankartın, miting alanındaki AK Partilileri tahrik ettiği için polislerce engellenmek istendiği belirtilerek, söz konusu grubun polislere kalas, demir çubuk ve tuğlalarla direndiği bildirildi.
     Ardından yaşanan olayda dağılın uyarılarına rağmen dağılmayan gruba polislerce toma tabir edilen araçla su ve biber gazı sıkılarak müdahale edildiği bildirilen iddianamede, olaylarda bazı polislerin darp edildiği, polis araçlarının da yer aldığı bir çok aracın taşlanarak hasar gördüğü, AK Parti Hopa İlçe binasının da taşlı saldırıya uğradığı belirtildi.
     Polislerce dağıtılan grubun bir süre sonra yeniden toplandığı ve olaylarda ölen Metin Lokumcunun ölüm haberinin alınmasının ardından yeniden toplanarak miting alanındakilere ve polislere saldırmak istediği anlatılan iddianamede, gruptakilerin polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçtıktan bir süre sonra bir araya gelip taş atarak Sahil Caddesi boyunca Cumhuriyet Meydanında trafiği kapatmaya çalıştığı anlatıldı.
     Grubun, mitingini tamamlayarak otobüs ile ilçeden ayrılmak isteyen Başbakan Erdoğanın otobüsünü de taşladığı ve bu sırada otobüsteki polis memuru Servet Erkanın başına isabet eden taşla caddeye düşerek ağır yaralandığı, otobüs şoförü Hüseyin Cahit Ölmezin hafif yaralandığı ve Başbakan Erdoğanın da bulunduğu otobüsün zarar gördüğü ifade edildi.
     İddianamede, olaylara karışan 51 sanığın eyleminin demokratik tepki boyutunu aşıp şiddete dönüştüğü belirtilerek, bu sanıkların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme suçlarından cezalandırılması istendi.
     Bu kişilerin yargılanmasına bir süre önce Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı. Sanıkların katılmadığı duruşma, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
    
     -Hopa olaylarına ilişkin önceki dava, yeni dava ile birleştirildi-
    
     Öte yandan, aynı olaylara ilişkin aynı mahkemede ayrı ayrı açılan ve sonradan birleştirilen davanın 9 sanığının Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, görevli memura mukavemet etme ve kamu malına zarar verme suçlamalarıyla yargılanmasına da devam edildi.
     Bu davanın bugün Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasına tutuksuz sanık Yunus Aksu ile sanık avukatları katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Şafak Ustabaş, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Erhan Köse, İbrahim Aksu ve Ender Yalçın ise duruşmaya gelmedi.
     Duruşmada, bu davanın yeni açılan dava ile birleştirilip birleştirilmemesi konusunda beyanı sorulan sanık Aksu, Dosyanın yeni dava ile birleştirilmesini istiyorum dedi. Sanık avukatları ise Takdir mahkemenindir şeklinde konuştu.
     Hakim de 9 sanığın yargılandığı birleştirilen dava ile mahkemelerinde 51 sanık hakkında açılan dava arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı olduğunun anlaşıldığını belirterek, söz konusu davaların birleştirilmesine karar verdi.
     Mahkeme, Hopa olaylarına ilişkin toplam 60 sanığın, yeni açılan davada yargılanması amacıyla duruşmayı erteledi.
     Hopa olaylarında hayatını kaybeden Metin Lokumcunun ölümü ve olaylarda görevli kolluk kuvvetleri hakkında Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan 2 ayrı soruşturmanın da devam ettiği öğrenildi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER